Mediji javili da je ubijen ruski general Kutuzov - nestašica pijaće vode u Marijupolju

05.06.2022

14:49

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Mediji javili da je ubijen ruski general Kutuzov - nestašica pijaće vode u Marijupolju
ukrajina 0506 - Copyright AP Photo/Alexei Alexandrov/Francisco Seco/Bernat Armangue

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 102. dan.

Ukrajinske snage su juče saopštile da pored intenzivne borbe za grad Severodonjeck, ruske snage napadaju na mnogim drugim lokacijama širom Ukrajine.

S druge strane predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da ruski PVO sistemi u Ukrajini razbijaju ukrajinsko oružje kao orahe.

- Njihovi PVO sistemi pucaju kao orasi, desetine su uništene, rekao je Putin u intervjuu televiziji Rosija 1, prenela je agencija RIA Novosti. Moskva takođe tvrdi, da se Ukrajinci povlače iz Severodonjecka.

Šta znamo do sada?

U toku je 102. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Putin: Bezbednosna situacija u Donbasu je izvanredna

- EU sramno udara na Rusiju: Postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte

- Putin: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Bajden tražio od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa i plaćanja u rubljama

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

11.40 Uhapšen ukrajinski poslanik

Ukrajinski poslanik Jevhen Jakovenko pritvoren je na moldavskoj granici na zahtev Interpola, saopštila je danas moldavska pogranična policija.

Jakovenko je smešten u istražni pritvor, rekao je predstavnik pogranične policije, prenosi Rojters.

Šef Interpola za Moldaviju Viorel Tentiju rekao je danas da je Jakovenko stavljen na listu traženih osoba, nakon optužbi iz Belorusije za mito i korupciju.

Jakovenko je izabran u ukrajinski parlament kao predstavnik regiona Donjeck, prema informacijama na sajtu ukrajinskog parlamenta.

22.50 - NATO pokrenuo vežbu u Baltičkom moru, učestvuju Švedska i Finska

NATO je danas pokrenuo pomorsku vežbu u Baltičkom moru, koja će trajati gotovo dve nedelje i u kojoj će učestvovati više od 7.000 mornara, pilota i pešadinaca iz 16 država, a u vežbama učestvuju i zemlje koje su se prijavile za članstvo u Alijansi, Švedska i Finska.

21.53 - Ranjeni civili u ukrajinskom napadu

Petoro civila je ranjeno kada su ukrajinske snage granatirale oslobođenu teritoriju Donjecke i Luganske Narodne Republike, saopšteno je iz Predstavništva DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. U saopštenju je navedeno da je reč o naseljima Vladimirovka, Stepno, Nikolsko i Severodonjeck.

21.04 - Zelenski posetio ukrajinske trupe u Zaporožju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je danas ukrajinske trupe na prvoj liniji fronta, u jugoistočnom regionu Zaporožje, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Pre nedelju dana, Zelenski je imao slično putovanje, pošto je posetio region Harkov, podseća Rojters.

"Želim da vam zahvalim za vaš veličanstven rad, za vašu službu državi. Vi štitite sve nas, našu državu", rekao je Zelenski vojnicima.

20.14 - Rojters: Na istoku Ukrajine ubijen ruski general Kutuzov

Ruski general Roman Kutuzov ubijen je na istoku Ukrajine, javio je danas Rojters pozivajući se na saopštenje novinara ruskog državnog medija Aleksandera Sladkova.

U izveštaju, koji je na Telegramu objavio Sladkov, nije precizirano kada i gde je ubijen general-major Kutuzov.

Britanska agencija navodi da se rusko Ministarstvo odbrane nije još oglasilo.
 

19.40 - Ubijeno 30 ukrajinskih ekstremista

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da je u protekla 24 sata likvidirano 30 ukrajinskih ekstremista, uništeno je jedno oklopno vozilo pešadije, kao i dva tenka T-80.
Poginula su četiri vojnika DNR, a 19 je ranjeno.

19.00 - CNN: Nestašica pijaće vode u Marijupolju,opasnost od zaraze

 Marijupolj je suočen sa kritičnom nestašicom vode za piće, izjavio je danas Petro Andrušenko, savetnik gradonačelnika tog ukrajinskog grada Vadima Bojčenka.

Andrušenko, koji se ne nalazi u Marijupolju, kaže da ljudi moraju da se registruju da bi na dva dana dobijali vodu za piće i tvrdi da voda koju obezbeđuju ruske "okupatorske" vlasti nije dobra za piće, prenosi Si-En-En (CNN).

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

Šteta koju je pretrpeo Marijupolj tokom dvomesečnih ratnih razaranja toliko je velika da lokalne vlasti koje podržava Rusija u potpunosti moraju da obnove osnovne komunalne usluge kao što su struja, gas i voda.

- Količina vode je i ranije bila nedovoljna, ali sada vlada nestašica. Neophodno je da se registrujete da biste dobili pijaću vodu. Sledi porast temperatura, pad nivoa vode i još gore nestašice - upozorio je Andrušenko, prenosi CNN.

18.20 - Donjeck na udaru ukrajinskih raketnih jedinica

Ukrajinska vojska je izvršila danas još jedan raketni napad na Donjeck višecevnim raketnim sistemima Grad, saopšteno je iz Združenog centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

AP Photo/Felipe Dana
 

"U 18.10 lansirano je deset raketa iz višecevnih raketnih sistema BM-21 Grad“, saopšteno je iz Centra na Telegram kanalu, prenosi agencija TAS S.

Ukrajinske rakete su pogodile Petrovski okrug, jedno od najčešće raketiranih područja u Donjeckoj Narodnoj Republici, dodaje TAS S.

17.40 -   Ukrajinska vojska granatirala Jasinovatu

Ukrajinska vojska granatirala je Jasinovatu u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 40 raketa iz višecevnog sistema „Grad“, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

16.49 - Ukrajina oborila četiri ruske rakete ispaljene na Nikolajev

Ukrajinska protivvazdušna odbrana (PVO)oborila je četiri ruske rakete lansirane na grad Nikolajev na jugu Ukrajine, saopštila je danas ukrajinska Operativna komanda Jug.

16.30 - Erdogan: Evropa u panici zbog sukoba u Ukrajini

Turski predsednik izjavio je danas da je Evropa u panici zbog sukoba u Ukrajini.

- U vreme kada se naša zemlja već 11 godina uspešno nosi sa ilegalnom migracijom iz Sirije, u Evropi posmatramo paniku zbog rusko-ukrajinske krize. Molimo se za brzi izlazak sveta iz ovog kritičnog perioda koji doživljava - poručio je Erdogan.

Ocenio je da se "ruši sistem koji je Zapad izgradio da očuva svoju bezbednost i napredak".

AP Photo/Burhan Ozbilici, File
 

14.15 - DNR tvrdi: Ukrajinske snage zauzele kancelariju UN u Kramatorsku

Oružane snage Ukrajine zauzele su kancelariju Ujedinjenih nacija u gradu Kramatorsku, tvrdi štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

- Predstavnici međunarodnih organizacija ostali su bez kancelarije i tri službena automobila sa diplomatskim tablicama - navodi se u saopštenju teritorijalne odbrane DNR objavljenom na Telegramu.

12.58 - Ukrajina: Raketni napad na Kijev, najmanje jedna osoba u bolnici

Najmanje jedna osoba hospitalizovana je od posledica jutrošnjeg raketnog napada na Kijev, koji su izvele ruske snage iz aviona Tu-95 iznad Kaspijskog mora, saopštili su danas Komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine i gradonačelnik Vitalij Kličko.

Kličko je naveo da za sada nije prijavljen nijedan smrtni slučaj.

11.45 - Rusija: Oboreni ukrajinski MiG-29 i An-26

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska avijacija oborila ukrajinski lovac MiG-29, a jedinice PVO transportni An-26 sa naoružanjem i opremom.

11.34 - Le Mer: Francuska u pregovorima sa UAE

Francuska je u pregovorima sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi pronašla alternativu za naftu koja toj zemlji stiže iz Rusije, izjavio je danas ministar finansija Bruno Le Mer.

10.40 - Kadirov poziva Zelenskog na predaju

Čečenski lider Ramzan Kadirov pozvao je danas predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da se preda.

Na društvenoj mreži Telegram, Kadirov je naveo da poslednji put upozorava ukrajinskog lidera, i da će, kako se izrazio, biti gotov ako sa podignutim rukama ne izađe i ne kaže da se predaje.

AP Photo/Musa Sadulayev, file
 

10.30 - Putin zapretio

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da će Rusija gađati nove mete ukoliko se rakete dugog dometa isporuke Ukrajini.

- U slučaju da se Ukrajini isporuče projektili dugog dometa, Rusija će doneti zaključke i gađati objekte koji još nisu gađani - poručio je Putin.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

9.42 - Guverner: Rusi su potisnuti, kontrolišemo pola Severodonjecka

Polovinu ukrajinskog grada Severodonjecka kontrolišu ukrajinske, a polovinu ruske snage, saopštio je danas Sergej Hajdaj, guverner Luganske oblasti u kojoj se nalazi taj grad na istoku Ukrajine.

- Bila je teška situacija, Rusi su kontrolisali 70 odsto grada, ali su u protekla dva dana potisnuti - izjavio je Hajdaj.

8.53 - Britansko ministarstvo: Snage Ukrajine uzvratile u Severodonjecku

Ukrajinske snage odbile su napad i uzvratile u gradu Severodonjecku na istoku Ukrajine, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane u najnovijem izveštaju.

Ovaj potez će verovatno "otupeti" operativni zamah koji su ruske snage prethodno dobile koncentrišući snage i oružje, navelo je britansko ministarstvo.

7.45 -  U Marijupolju pronađene čaure za američke snajpere

U zgradi Službe bezbednosti Ukrajine u Marijupolju pronađene su potrošene čaure američkih snajperskih patrona.

Otkrivena municija je kalibra 308 („Vinčester“) i kalibra 338 („Lapua magnum“). U njihovoj neposrednoj blizini nalazile su se kutije sa patronama sličnog kalibra – 308 „Vinčester“ opremljene ekspanzivnim mecima, prenosi "Sputnjik."

Prilikom udara u telo, oni se šire i nanose dodatnu štetu. Ova municija se pojavila krajem 19. veka i poznata je kao „dumdum“ meci.

Profimedia
 

Na kutije se navodi da su patrone proizvedene u američkoj kompaniji „Dezert tek“. Takođe se napominje da izvoz takvih proizvoda podleže regulaciji američkog Stejt departmenta i američkog Ministarstva trgovine.


7.00 - Reznikov: Optimistična procena - kraj rata do kraja godine

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da je teško predvideti kada će se rat u njegovoj zemlji završiti, ali da je njegova "optimistična procena", da bi to moglo da se desi do kraja godine.

AP/Evgeniy Maloletka/Max Pshybyshevsky/Francisco Seco/Emilio Morenatti Pixabay
 

 

Reznikov je rekao da je ukrajinskim snagama i dalje potrebno teško naoružanje, pre svega višestruki raketni sistemi, kao i druga artiljerijska oruđa, tenkovi, rakete i protivvazdušna odbrana, prenosi CNN.

"Potrebni su nam brzo i u količinama srazmernim razmerama pretnji. Ukrajina se našla u ratnom stanju bez adekvatne podrške demokratskog sveta", rekao je on u subotu.

Dodao je da je Ukrajina "promenila svoju filozofiju u nabavci oružja", i da se sada, umesto na anti-tenkovske i protiv-avionske mobilne sisteme fokusira na teško naoružanje, jer se "priroda rata promenila".
 

6.50 -  Kličko: Nekoliko eksplozija rano jutros u Kijevu

Nekoliko eksplozija dogodilo se rano jutros u glavnom gradu Ukrajine, izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

-Nekoliko eksplozija u Darnjickom i Dnjeprovskom okrugu glavnog grada. Službe već rade na licu mesta. Detaljnije informacije - kasnije", napisao je Kličko u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, prenosi Rojters.

Neimenovani očevidac je izjavio Rojtersu da je video dim u gradu posle eksplozija.

Sirene za vazdušni napad su se ranije oglasile širom većeg dela Ukrajine, uključujući i Kijevsku oblast, navodi britanska agencija.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike