97. dan ruske vojne operacije: Ukrajinska Rada traži sankcije za patrijarha Kirila, prvi brod napustio Marijupolj! (VIDEO/FOTO)

31.05.2022

21:37

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

97. dan ruske vojne operacije: Ukrajinska Rada traži sankcije za patrijarha Kirila, prvi brod napustio Marijupolj! (VIDEO/FOTO)
Rat u Ukrajini 25. decembar - Copyright Profimedia AP/Alexei Alexandrov/Bernat Armangue

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 97. dan.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, objavio je nešto pre ponoći da je na sastanku lidera EU 27 u Briselu postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte.

- Ovo se odmah odnosi na više od dve trećine uzvoza nafte iz Rusije čime se prekida značajan izvor finansiranja ruske vojne mašinerije - napisao je Mišel na Tviteru.

Prethodno je predsedik Ukrajine Vladimir Zelenski poručio liderima EU da usvoje novi šesti set sankcija Rusiji, uključujući zabranu uvoza ruske nafte.

Zelenski je istakao da Evropa mora da pokaže veće jedinstvo.

Takođe, Sjedinjene Američke Države su odlučile da ipak neće slati Ukrajini raketne sisteme koji mogu da dosegnu Rusiju. 

Šta znamo do sad?

U toku je 97. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

-EU sramno udara na Rusiju: Postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte

- Brisel postigao dogovor o zabrani uvoza ruske nafte

- Putin: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Bajden tražio od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa i plaćanja u rubljama

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali

23.40 Prekid svih linija komunikacije iz Hersona

Ukrajinski zvaničnici objavili su informaciju o „prekidu svih linija komunikacije“ iz okupiranog regiona Hersona na jugu Ukrajine.

Ukrajinska državna služba za specijalne komunikacije i zaštitu informacija saopštila je da je "ruski okupacioni režim" izvršio neutvrđeni upad u komunikacioni sistem, navodeći da su oprema i kablovi isključeni i van funkcije, prenosi Rojters.

„Stanovnici regiona trenutno su ostali bez ukrajinske mobilne komunikacione mreže i pristupa internetu, kao i bez mogućnosti obavljanje nacionalnih i međunarodnih telefonskih poziva posredstvom fiksne telefonije“, navodi se u saopštenju nadležne ukrajinske službe.

Gugl mape
 

23.30 - Prvi brod napustio Marijupolj, pratila ga ruska mornarica

Ruska mornarica ispratila je danas prvi teretni brod koji je napustio luku Marijupolj otkako je Moskva preuzela kontrolu nad tom oblašću, javlja Bi-Bi-Si.

Kako navodi britanski javni servis, na snimku koji je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, može se videti kako vojni brodovi ispraćaju teretni brod, koji navodno prevozi metal.

To je prvi brod koji je ušao i napustio luku na Azovskom moru, otkako su okončane borbe u Marijupolju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je rekao da je ruska mornarica spremna da osigura bezbedan prolaz brodovima koji prevoze žitarice, a koji se nalaze u ukrajinskim lukama, ukoliko Ukrajina očisti priobalne vode od mina.

 

23.05 - Zelenski: Uspeh kod Hersona, napredak ka Harkovskoj oblasti

Ukrajnske snage ostvarile su određeni uspeh u blizini južnog grada Hersona, tvrdi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je u večerašnjem obraćanju rekao i da ukrajinske snage napreduju ka delovima Harkovske oblasti, prenosi Rojters.

"Naši branioci pokazuju najveću hrabrost i i dalje su gospodari situacije na frontu, uprkos činjenici da ruska vojska ima značajnu prednost u pogledu opreme i brojnosti", rekao je Zelenski.

22.00 - Kadirov se oglasio i saopštio vesti iz Severodonjecka 

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je završeno čišćenje grada Severodonjecka od ukrajinskih trupa, piše RIA Novosti.

- Borci su prešli na sledeću fazu – temeljitu proveru pojedinačnih gradskih objekata - napisao je on.

Kadirov je takođe dodao da je "neprijatelj u gradu poražen", i da ruske oružane snage kontrolišu situaciju.

AP Photo/Musa Sadulayev, file
 

21.47 - Ministarstvo odbrane Grčke potvrdilo je da će poslati u Ukrajinu oklopna vozila BMP-1, a da će vozila zameniti nemačkom tehnikom u skladu sa sporazumom između Atine i Nemačke.

21.35 - Bajdenova administracija uskoro o novoj pomoći Ukrajini

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena će uskoro izneti detalje o potencijalnoj novoj bezbednosnoj pomoći Ukrajini, izjavio je danas portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Vašington je i dalje zabrinut zbog pokušaja Rusije da institucionalizuje svoju kontrolu nad zauzetim delovima ukrajinske teritorije, uključujući i grad Herson, rekao je Prajs novinarima, prenosi Rojters.

21.21 - Grinfild: SAD ne sprečavaju izvoz ruskih žitarice i đubriva

SAD su spremne da pismeno uvere kompanije za transport i osiguranje da rusko žito i đubrivo nisu pod američkim sankcijama kako bi se pomoglo lakšem izvozu ovih roba, izjavila je danas ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild.

Ona je istakla da rusko žito i đubrivo nisu pod američkim sankcijama, prenosi Rojters.

Tomas-Grinfildova je konstatovala da su „kompanije malo nervozne" i izrazila spremnost da im se pošalju pismena uveravanja ako će to pomoći da se ohrabre.

20.56 - Čavušoglu: Ukrajinske mine blokiraju plovidbu Crnim morem

Plutajuće mine koje je Ukrajina postavila U Crnom moru jedna SU od najgorih prepreka transportu žita iz Odese, upozorio je danas ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

U intervjuu za novinsku agenciju Anadolija Čavušoglu je potvrdio da su "mine koje je postavila Ukrajina u Odeskoj oblasti jedna od prepreka za siguran transport žitarica", prenosi TASS.

20.50 - Tokom granatiranja oštećen gasovod

Oružane snage Ukrajine su u Donjeckoj Narodnoj Republici oštetile gasovod tokom granatiranja, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

- Preko operativne linije Zajedničkog centra DNR primljena je informacija o požaru na gasovodu visokog pritiska zbog koga preti požar termoelektrane u Jasinovskom kokso-hemijskom kombinatu nakon granatiranja Kirovskog okruga naselja Makejevka od strane oružanih ukrajinskih formacija - navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom kanalu na Telegramu.

20.42 - Ukrajinci ispalili 14 granata na tri naselja u DNR

Ukrajinske trupe su u utorak uveče gađale tri naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, među kojima i Gorlovku, ispalivši 14 granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

20.38 - Ukrajinci digli u vazduh cisternu sa hemikalijama

 

 

Narodna milicija LNR saopštila je da su cisternu sa hemikalijama, najverovatnije sa azotnom kiselinom, u severodonjeckom kombinatu „Azot“ digle u vazduh ukrajinske trupe tokom povlačenja.

Trenutak eksplozije proračunat je tako da vetar usmeri otrovni oblak prema oslobođenim naseljima Rubežno i Kremena, navodi se u saopštenju.

20.10 - UN: Konstruktivni razgovori o izvozu žitarica iz Rusije

Visoka zvaničnica UN imala je u Moskvi „konstruktivne razgovore” sa prvim potpredsednikom ruske vlade Andrejem Belousovim o olakšavanju ruskog izvoza žitarica i đubriva na svetska tržišta, izjavio je danas portparol UN Stefan Dižarik.

Zvaničnica UN Rebeka Grinspan sada je u Vašingtonu na daljim razgovorima sa američkom stranom, dodao je Dižarik, prenosi Rojters.

19.55 - Gajdaj: Rusi kontrolišu većinu Severodonjecka

Ruske snage trenutno kontrolišu većinu Severodonjecka, grada na istoku Ukrajine, ali ga nisu opkolile, saopštio je danas gubernator Luganske oblasti Serhij Gajdaj.

Gajdaj tvrdi da je isporuka humanitarne pomoći ili evakuacija ljudi nemoguća zbog ruskog granatiranja, prenosi Rojters.

19.42 - Mišel: Šesti paket sankcija Rusiji pred usvajanjem

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Šarl Mišel i Vladimir Zelenski

Šesti paket EU sankcija protiv Rusije koje uključuju i embargo na isporuke ruske nafte tankerima država članica mogao bi biti odobren 1. ili 2. juna, najavio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

- Mogu da potvrdim da se tekst zakona već uređuje i da su u pitanju sati. Mi očekujemo da će tekst zakona biti odobren sutra uveče ili prekosutra - rekao je Mišel, prenosi TASS.

19.02 - Uhapšen vodeći inženjer Antonova zbog proruske propagande

Vodeći inženjer i konstruktor u ukrajinskom preduzeću za proizvodnju aviona Antonov priveden je zbog podrške vojnoj operaciji Rusije, saopštilo je danas tužilaštvo Kijevske oblasti.

Tužilaštvo navodi još da je on priveden zbog "širenja sadržaja na internetu koji opravdava oružanu agresiju Rusije i glorifikuje oružane snage zemlje agresora", prenosi TASS.

18.55 - Dragi: Italija može da plaća Rusiji gas, a da ne krši sankcije

Fabio Frustaci/Pool Photo via AP, File
Mario Dragi

Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je danas da italijanska energetska kompanija ENI može da plaća Rusiji gas, a da ne krši sankcije, jer Rusija smatra plaćanje obavljenim čim prođe uplata u evrima.

- Onda se evri konvertuju u rublje na tržištu i to čini agent ''Gasproma'', ne ide preko Ruske centralne banke - naveo je Dragi, prenosi AP.

18.50 - Zelenski: Neprihvatljivo odlaganje dogovora o novim sankcijama

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozdravio je danas šesti paket sankcija Evropske unije Rusiji, ali je kritikovao, kako je rekao, „neprihvatljivo” odlaganje dogovora o novim merama.

- Kada prođe više od 50 dana između 5. i 6. paketa sankcija, to za nas nije prihvatljiva situacija - poručio je Zelenski tokom razgovora sa predsednicom Slovačke Zuzanom Čputovom u Kijevu, prenosi Rojters.

Ukrainian Presidential Preš Office via AP
 

18.45 - U kombinatu „Azot“ u Severodonjecku u vazduh je dignuta tečnost sa hemikalijama

Pretpostavlja se da je u pitanju azotna kiselina.

Kombinat je pod kontrolom ukrajinske vojske, rekao je ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

18.25 - Ukrajinci u 24 sata ispalili na DNR 240 granata

Tokom proteklog dana ukrajinske snage ispalile su više od 240 granata iz višecevnih raketnih bacača „Grad“ i topova kalibra 152 i 122 mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Gađana su područja 13 naselja DNR. Kako se navodi u saopštenju, „od posledica ukrajinske agresije poginula su dva civila, od kojih jedno dete, a šest je ranjeno. Oštećeno je 29 stambenih objekata, četiri vozila i pet objekata civilne infrastrukture“.

Narodna milicija dodaje da je odbijen napad protivnika u rejonu naselja Novobahmutovka iz pravca Rozovke.

Dejstvima jedinica DNR uništena su dva tenka T-64, jedno borbeno vozilo pešadije i do 40 ljudi.

18.10 - Gasprom prekida isporuke danskom Orstedi i Šel enerdžiju

Ruska kompanija Gasprom saopštila je danas da će prekinuti dotok gasa danskom Orstedu, kao i Šel enerdžiju za njihov ugovor o snabdevanju Nemačke gasom, pošto te dve kompanije nisu izvršile plaćanja u rubljama.

Profimedia
 

17.35 - Sančez: Sad je red da EU plati troškove Španije za gasovode

Evropska unija mora da plati troškove za gasovode koji povezuju Španiju sa njenim susedima, rekao je danas premijer Španije Pedro Sančez.

- Sada je na EU red da plati troškove infrastrukture, nakon što je Španija mnogo uložila u prethodnim decenijama u kapacitete za istovar i regasifikaciju uvezenog tečnog prirodnog gasa - poručio je Sančez, preneo je Rojters.

On je kazao da govori o kapacitetima koje su platili španski poreski obveznici i da će dokumentaciju o tome staviti na raspolaganje Evropskoj uniji.

17.24 - Dragi: EK dobila mandat da odredi gornju cenu za ruski gas

Evropska komisija je dobila pun mandat da postavi ograničenje cene na uvoz gasa iz Rusije, rekao je danas italijanski premijer Mario Dragi.

- Komisija je dobila mandat da ispita koja je gornja granica cene za gas - kazao je Dragi novinarima u Briselu nakon završetka sastanka lidera EU, preneo je Rojters.

17.08 - Makron: Ne treba otpisati ni nove sankcije narednih nedelja

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas nakon dogovora lidera Evropske unije o šestom paketu sankcija Rusiji da ne treba otpisivati ni dodatne sankcije narednih nedelja, preneo je Rojters.

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Emanuel Makron

On je novinarima nakon samita u Briselu rekao da se nada da će narednih dana i nedelja biti postignut dogovor sa Rusijom o ukrajinskom izvozu hrane, navodeći da su nedavni razgovori sa ruskim i turskim predsednikom po tom pitanju bili pozitivan znak.

16.45 - Rusi proteruju crnogorskog diplomatu

Službenik crnogorske ambasade u Moskvi proglašen je za personu non grata kao odogovor na odluku Podgorice, koju je donela 7. aprila, da protera niz ruskih diplomata iz Crne Gore.

16.28 - Za prekid zavisnosti EU od ruskog gasa 300 milijardi evra

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je na samitu EU lidera u Briselu dogovoreno da se energetska tranzicija u EU 27 podrži sa 300 miljardi evra iz evropskih fondova.

Ona navodi da se oslobađanje EU od zavisnosti od ruskog gasa zasniva na pronalaženju drugih izvora, boljoj interkonektivnosti gasovoda širom EU i strateškom skladištenju, kao i velikom ulaganju u obovljive izvore.

Evropska komisija će do kraja juna predložiti zemljama Evropske unije da u naredne dve godine u zajedničke odbrambene nabavke ulože 500 miliona evra, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nakon samita EU u Briselu.

16.14 - Makron: Zemlje EU će do kraja godine smanjiti kupovinu ruske nafte za 92 odsto

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je na samitu EU da će zemlje-članice do kraja godine smanjiti kupovinu ruske nafte za 92 odsto.

15.42 - Orban: Predlog EK poražen, Mađari mogu mirno da spavaju

AP Photo/Petr David Josek
 

Mađarski premijer Viktor Orban ocenio je da je "poražen predlog Evropske komisije o zabrani korišćenja ruske nafte u Mađarskoj".

15.35 - Kanada je uvela sankcije predsednici Saveta direktora holdinga „Nacionalna medija grupa“ Alini Kabajevoj, a na listi se našlo još 21 pravno i četiri fizička lica

15.22 - Belgijski premijer: Treba napraviti pauzu sa sankcijama da bi se video efekat onih koje su uvedene

Premijer Belgije Aleksandar de Kro izjavio je drugog dana samita EU da nakon uvođenje šestog paketa sankcija Rusiji treba napraviti pauzu da bi se video efekat uvedenih mera.

Evropska unija je juče usaglasila uvođenje delimičnog embarga na rusku naftu, što je omogućilo deblokadu šest paketa sankcija.

- Smatram šesti paket velikim korakom napred, ali smatram da sada treba napraviti pauzu. Ovaj paket treba da stupi na snagu i da vimo njegove efekte - rekao je Kro.

Kada je reč o odustajanju od ruskog gasa, biće znatno teže postići saglasnost, istakao je belgijski premijer.

15.12 - Nikiforov: Zelenski načelno prihvata da se sretne s Putinom

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski spreman je da prihvati inicijativu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji želi da organizuje susret Zelenskog i Vladimira Putina, objavio je danas ukrajinski novinski portal "Vesti", citirajući člana pres-službe predsednika Ukrajine Serhija Nikiforova.

"Vesti" su navele da su kontaktirale Nikiforova, koji je kazao da je zasad suviše rano da se priča o formatu susreta.

Prema njegovim rečima, u pitanju je načelno prihvatanje jednog takvog susreta, preneo je TASS.

15.04 - Lavrov: NATO odbio da poštuje bezbednosne inicijative Rusije

NATO je odbio da poštuje bezbednosne inicijative Rusije u pokušaju da zavlada celim svetom, ocenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa kolegom iz Bahreina Abdulatifom bin Rašidom Al Zajanijem.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sergej Lavrov

14.42 - Ukrajinska vojska gađala školu u Jelenovki

Ukrajinska vojska je gađala teritoriju škole u Jelenovki, objavio je Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

Ranije je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre navelo da su Oružane snage Ukrajine ispalile u pravcu tog sela šest granata kalibra 152 milimetara.

14.10 - Ukrajinska Rada glasala je za uvođenje sankcija ruskom patrijarhu Кirilu, prenose mediji pozivajući se na jednog od deputata.

To znači da će Ukrajina u potpunosti blokirati rad Moskovske patrijaršije, blokirati novčane transakcije i oduzeti celu imovinu Ruske pravoslavne crkve u zemlji.

14.05 - EU: Sankcije na naftu u narednih 6 meseci, na ostale proizvode za 8

Sankcije Evropske unije protiv Rusije na uvoz sirove nafte koja se prevozi tankerima biće uvedene u narednih šest meseci, a one koje se odnose na prerađene proizvode biće uvedene kroz osam meseci, rekao je danas portparol Evropske komisije.

Taj rok će početi da teče kada sankcije budu formalno usvojene, a ambasadori EU zemalja odredili su da to bude ove nedelje, nakon što su se lideri EU u ponedeljak u načelu dogovorili o šestom paketu sankcije, preneo je Rojters.

Olivier Hoslet, Pool Photo via AP
Ursula fon der Lajen

14.02 - EU lideri danas na samitu o energetici, hrani, bezbednosti...

Nakon što su postigli konsenzus o uvođenju embarga na izvoz ruske nafte u EU i dogovorili makrofinasijsku podršku Ukrajini vrednu 9 milijardi evra, lideri EU 27 nastavili su danas razgovore u Briselu o energetici, globalnoj krizi u snabdevanju hranom i jačanju zajedničke odbrane i bezbednosti.

Iz EU poručuju da zbog ruske agresije na Ukrajinu ”preti glad u svetu” i najavljuju razgovore o deblokadi ukrajinskog žita koje, prema rečima šef diplomatije EU Žosepa Borelja Rusija koristi kao oružje u ratu.

14.01 - Janša: Embargo na naftu nije dovoljan, najtvrđi orah biće gas

Odlazeći slovenački premijer Janez Janša ocenio je danas da dogovor o postepenoj zabrani uvoza nafte iz Rusije ne rešava u celini probleme u Ukrajini, jer će Rusija zbog rasta cena energenata na svetskom tržištu i dalje imati čime da finansira rat.

13.00 - Druga presuda za ratne zločine

Ukrajinski sud osudio je danas dvojicu zarobljenih ruskih vojnika na 11 i po godina zatvora zbog granatiranja grada na istoku Ukrajine.

To je druga presuda za ratne zločine od početka sukoba u Ukrajini.

Aleksandar Bobikin i Aleksandar Ivanov, koji su slušali presudu stojeći u boksu od armiranog stakla u Kotelevskom okružnom sudu u centralnoj Ukrajini, priznali su krivicu prošle nedelje.

AP Photo/Bernat Armangue
 

12.45 - Medvedev: Putin nema imovinu, račune u inostranstvu

Predsednik Rusije Vladimir Putin, kao ni drugi političari zemlje, nemaju račune, imovinu ili druge značajne interese u inostranstvu, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta za bezbednost Dmitrij Medvedev.

- Predsednik, politički i vojni vrh zemlje nemaju. To je očigledno. I tvorci zapadnih sankcija to priznaju. Niko od nas nema stranu imovinu, račune ili značajne interese u inostranstvu. Ne idemo tamo da se odmaramo ili da radimo - napisao je Medvedev na Telegramu.

11.06 - Rusija: Oboren SU-25, likvidirano 290 ekstremista u Ukrajini

Portparol Ministarstva odbrane Rusije, general major Igor Konašenkov, saopštio je danas da je ruska avijacija oborila avion suhoj-25 u Nikolajevskoj oblasti, likvidirala 290 ekstremista i uništila 23 jedinice vojne tehnike u Ukrajini.

Ruske visokoprecizne rakete uništile su četiri komandna centra ukrajinske vojske i 13 položaja, naveo je Konašenkov.

Profimedia
 

10.27 - Kalas: EU da ide još dalje, razgovor o sedmom paketu sankcija

Evropska unija bi trebalo da ide korak dalje i da razgovara o sedmom paketu sankcija Rusiji koji bi uključivao korake protiv uvoza gasa, izjavila je danas premijerka Estonije Kaja Kalas i dodala da ne gaji nadu da će se to dogoditi.

- Mislim da gas mora da bude u sedmom paketu, ali ja sam i realna - rekla je.

10.24 - Borelj: Rusija će morati da prodaje naftu po nižoj ceni

Dogovor Evropske unije o embargu na uvoz najvećeg dela ruske nafte, primoraće Moskvu da ostalima prodaje naftu po nižoj ceni, rekao je danas šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

On je objasnio da je cilj uvođenja zabrane na uvoz ruske nafte da "Rusija ima manje finansijskih izvora da 'hrani' svoju ratnu mašineriju".

Profimedia
 

10.21 - Čavušoglu: Turska neće uvoditi sankcije Rusiji

- Turska se neće pridružiti sankcijama protiv Rusije i neće dozvoliti da one budu sprovedene preko Ankare - rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

10.19 - Lavrov ide u Ankaru

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov bi trebalo 8. juna da poseti Tursku, prenosi Rojters

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

9.01 - Ukrajina: Ruske snage polako napreduju ka centru Severodonjecka

Guverner ukrajinske Luganske oblasti Serhij Gajdaj izjavio je danas da ruske trupe polako napreduju ka centru Severodonjecka.

On je za ukrajinsku državnu televiziju rekao da ukrajinske snage koje brane Severodonjeck nisu u opasnosti da budu opkoljene, pošto mogu da se povuku u Lisičansk, na suprotnu obalu reke.

8.58 - "Gasprom" obustavio isporuke gasa Holandiji

Rusni gasni gigant "Gasprom" u potpunosti je obustavio isporuke gasa holandskoj "Gasterra" jer je odbila da plaća energente u rubljama, saopštila je korporacija.

AP Photo/Michael Sohn, File
 

7.20 - Lajen: Finansiranje obnove Ukrajine da prate sistemske reforme

EU planira u budućnosti finansiranje obnove Ukrajine, ali ono treba da bude praćeno reformama u ovoj zemlji, saopštila je noćas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare posle Samita EU.

Lideri 27 država članica EU su na sastanku u Briselu raspravljali o situaciji u Ukrajini, ali i o šestom paketu sankcija koji uključuje embargo na uvoz nafte iz Rusije, a predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, objavio je nešto pre ponoći da je postignut dogovor o zabrani uvoza ruske nafte.

AP Photo/Jean-Francois Badias
 

7.00 - Lider LNR: Kontrolišemo trećinu Severodonjecka

Trećina Severodonjecka pod kontrolom je ruskih snaga, izjavio je lider samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik u intervjuu za rusku novinsku agenciju Tas s.
"Možemo da saopštimo da je trećina grada već pod našom kontrolom", tvrdi Pasečnik.

Kako je naveo, trenutno se borbe vode u urbanom području te je napredovanje sporije nego što žele, ali da im je namera da pre svega sačuvaju gradsku infrastrukturu.

S druge strane, kako kaže, ukrajinske snage ima suprotne ciljeve, "tako da je njihova taktika da se skrivaju iza civila, što aktivno rade u Severdonjecku od početka vojne operacije".

Lider LNR-a je rekao da je glavni cilj proruskih snaga oslobođenje Severodonjecka i Lisičanska, gde je napredovanje teže zbog, kako navodi Tas s, više obruča ukrajinske odbrane i nekoliko hemijskih postrojenja na tom području.

 

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike