Lideri EU hoće embargo na rusku naftu, ali uz nekoliko izuzetaka

30.05.2022

12:43

0

Očekuje se politički dogovor

Lideri EU hoće embargo na rusku naftu, ali uz nekoliko izuzetaka
Severni tok 2 nikada nije zaživeo - Copyright AP Photo/Michael Sohn, File

Zemlje članice Evropske unije trebalo bi da budu u stanju da postignu danas sporazum o zabrani uvoza ruske nafte, uz određena uslovljavanja, izjavio je bugarski premijer Kiril Petkov nekoliko sati uoči početka samita lidera EU.

- Mislim da će predlog biti usvojen uz izvesne ustupke, odnosno, odstupanja za neke zemlje - rekao je Petkov o evropskim planovima za uvođenje embarga na uvoz ruske nafte u okviru šestog paketa sankcija prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

On je dodao da bi „generalno gledano, odluka trebalo da bude doneta, što će zavisiti od nekih pojedinačnih karakteristika i kriterijuma koje bi države članice mogle da imaju".

AP Photo/Valentina Petrova
 

Lideri EU postižu ”politički dogovor”

Lideri EU 27 na današnjem sastanku u Briselu pokušaće da postignu politički dogovor o embargu na rusku naftu, najavljeno je iz diplomatskih izvora Unije.

Nakon što ambasadori EU nisu ni jutros uspeli da postignu konsenzus o šestom paketu sankcija, pri čemu je glavni ”kamen spoticanja” bio dogovor o embargu na uvoz ruske nafte, neimenovani EU zvaničnik je dva sata pred početak samita najavio da će lideri ipak razgovarati o embargu koji bi trebalo da se odnosi na ”uvoz nafte u EU morskim putem”, a koji pokriva dve trećine ukupnog uvoza ruske nafte iz Rusije.

Pixabay
 

- Ovo bi bilo izvanredno dostignuće za EU koja je i potpunosti ujedinjena i posvećena jačanju pristisaka na Rusiju - naveo je EU zvaničnik.

Dodaje se se da bi ovaj politički dogovor uključivao i pojedina izuzeća kad je reč o nabavci nafte za neke države članice kao i da je embargo na rusku naftu samo deo šestog paketa sankcija koji podrazumeva oduzimanje svift transkacija najvećoj ruskoj banci Sberbanci, zabranu rada još nekim ruskim državnim medijima, kao i pojedinačne sankcije za neke osobe, uključujući i one koji su počinile ratne zločine, ali i za ruskog patrijarha Kirila.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike