Rat oko Nagorno-Karabaha: Azerbejdžanska vojska se približila na 5 km od Šušija, prisustvo Turske u južnom Kavkazu globalna pretnja

29.10.2020

19:31 >> 20:34

0

Azerbejdžanska vojska se danas približila ključnom gradu u Nagorno-Karabahu posle mesec dana intenzivnih sukoba sa jermenskom armijom

Rat oko Nagorno-Karabaha: Azerbejdžanska vojska se približila na 5 km od Šušija, prisustvo Turske u južnom Kavkazu globalna pretnja
Copyright Tanjug/AP Photo

Azerbejdžanska vojska se danas približila ključnom gradu u Nagorno-Karabahu posle mesec dana intenzivnih sukoba sa jermenskom armijom, a za to vreme diplomate iz dve zemlje se pripremaju za ozbiljnije razgovore kako bi okončali konflikt oko sporne teritorije, preneo je AP.

Lider oblasti Nagorno-Karabah Arajik Hartjunjan je rekao da su se azerbejdžanske snage približile na pet kilometara od strateški važnog grada Šušija i apelovao je stanovnike da se mobilišu kako bi odbili napad.

“Onaj ko kontroliše Šuši, kontroliše Nagorno-Karabah. Moramo da shvatimo to i da branimo Šuši. Moramo da okrenemo situaciju u svoju korist”, rekao je Harutjunjan i video snimku iz gradske crkve, koja je žestoko oštećena granatiranjem sa azerbejdžanske strane.

Šuši je na samo pet kilometara južno od glavnog grada Nagorno-Karabaha, Stepanakerta.

Jerevan: Prisustvo Turske u južnom Kavkazu globalna pretnja

Ministar spoljnih poslova Jermenije Zohrab Mnatsakanjan rekao je danas da su turske aktivnosti u južnom Kavkazu pretnja regionalnoj i globalnoj bezbednosti.

On je to izjavio u telefonskom razgovoru sa Džozepom Boreljom, šefom diplomatije Evropske unije, preneo je TAS S.

“U četvrtak 28. oktobra, ministar Zohgrab Mnatsakanjan je održao razgovor sa visokim predstavnikom Evropske unije, Boreljom. Mnatsakanjan mu je dao detaljne informacije o kršenju prekida vatre Azerbejdžanaca, uključujući i granatiranje civila i objekata u Arcahu (jermenski naziv za Nagorno-Karabah). Ministar je obavestio Borelja i o destabilizujućim aktivnostima Turske u južnom Kavkazu”, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike