Jeziva svedočenja sa bugarsko-turske granice: Koriste policijske pse, pljačkaju i tuku migrante!

26.05.2022

12:15

0

Nadzor za ljudska prava (Human Rights Watch) kaže da Bugarska koristi policijske pse i druge vidove nasilja da ilegalno gurne izbeglice nazad u Tursku

Jeziva svedočenja sa bugarsko-turske granice: Koriste policijske pse, pljačkaju i tuku migrante!
profimedia-0666808014 - Copyright Profimedia

Međunarodna grupa za ljudska prava kaže da bugarske vlasti napadaju Avganistance i druge tražioce azila, koristeći policijske pse kako bi ih ilegalno gurnuli nazad preko granice u Tursku.

HRW je u četvrtak saopštio da su izbeglice prijavile da su ih tukli, pljačkali i skidali do gole kože.

- Bugarske vlasti brutalno i po kratkom postupku potiskuju migrante i tražioce azila preko kopnene granice sa Turskom - rekla je Mišel Randava, službenica za izbeglice i prava migranata u HRW.

- Evropska unija treba da obezbedi da Bugarska odmah zaustavi nezakonito i dehumanizovano odbijanje na svojim granicama i omogući tražiocima azila pristup poštenim procedurama za azil.

Bugarska vlada nije odgovorila na izveštaj. Ali zvaničnici su ranije negirali maltretiranje izbeglica.

HRW je saopštio da je intervjuisao 15 Avganistanaca između novembra i aprila prošle godine koji su toj organizaciji rekli da su bili žrtve.

U novembru prošle godine, bugarsko ministarstvo odbrane saopštilo je da raspoređuje trupe i vojna vozila duž granice sa Turskom kako bi pomoglo graničnoj policiji da se nosi sa sve većim brojem izbeglica koje pokušavaju da uđu u zemlju, prenosi "Al Džazira".

Balkanska zemlja od sedam miliona stanovnika nalazi se na glavnoj ruti za izbeglice sa Bliskog istoka i Avganistana u Evropu.

Samo mali broj njih planira da ostane u najsiromašnijoj članici EU, koristeći Bugarsku kao tranzitni koridor na svom putu ka zapadu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike