Izvršena smrtna kazna nakon osam godina: Pogubljen zbog ubistva studentkinje pre četiri decenije!

11.05.2022

23:06

0

Osuđen za smrtonosno ubodanje nožem i davljenje studentkinje

Izvršena smrtna kazna nakon osam godina: Pogubljen zbog ubistva studentkinje pre četiri decenije!
South Carolina Department of Corrections via AP, File

U američkoj saveznoj državi Arizona danas je izvršena smrtna kazna, prva od 2014. godine, nad Klarensom Vejnom Diksonom, osuđenim za ubistvo studentkinje pre više od četiri decenije.


Klarens Dikson, koji je osuđen za smrtonosno ubodanje nožem i davljenje studentkinje Univerziteta u Arizoni Diane Bodin 1978. godine, ubijen je smrtonosnom injekcijom u 10.30 časova po lokalnom vremenu u državnom zatvoru u Florensu, Arizona, izvestili su lokalni mediji.

Kako prenosi Rojters, u svom poslednjem obraćanju Dikson je ostao pri tvrdnji da nije kriv, a kritikovao je odluku Vrhovnog suda SAD kojom je dozvoljeno njegovo pogubljenje.

Vrhovni sud SAD danas je odbio bez objašnjenja zahtev Diksonovih advokata da se obustavi pogubljenje zbog njegovog mentalnog stanja.

Dikson je osuđen na smrt 2008. godine, 30 godina nakon što je Bodin ubijena, a slučaj je bio nerešen sve do 2001. godine, kada su istražitelji uporedili njegov DNK sa dokazima pronađenim na mestu događaja U to vreme, Dikson je služio doživotni zatvor zbog seksualnog napada 1986.

Sudija Višeg suda Robert Olson presudio je prošle nedelje da je Dikson ''''psihički sposoban za pogubljenje''''.

Vrhovni sud SAD presudio je da je pogubljenje mentalno nesposobnih osoba neustavno, a ovo izvršenje smrtne kazne je prvo u Arizoni, nakon što je izvršeno pogubljenje Džozefa Vuda 2014, navodi britanska agencija.

Bonus video:

Facebook

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug