Trese se Španija, smenjena šefica obaveštajne službe: Priznala da je dala podatke kako bi se hakovali telefoni funkcionera!

10.05.2022

21:23

0

Tokom prošlonedeljnog parlamentarnog saslušanja iza zatvorenih vrata, direktorka CNI Paz Esteban priznala je da je dala dozvolu svojoj agenciji da hakuje telefone nekoliko separatista

Trese se Španija, smenjena šefica obaveštajne službe: Priznala da je dala podatke kako bi se hakovali telefoni funkcionera!
Ilustacija - Copyright Profimedia

Španija je otpustila šefa obaveštajne službe nakon što su mobilni telefoni političara hakovani i zaraženi softverom "Pegaz".

Premijer Pedro Sančez, ministarka odbrane Margarita Robles i nekoliko pristalica katalonske nezavisnosti bili su među onima na meti špijunskog softvera, koji je razvila izraelska kompanija za nadzor pod nazivom "NSO Group".

Španski Nacionalni obaveštajni centar (CNI) kritikovan je zbog svoje uloge u špijuniranju katalonskih separatista i da je trebalo godinu dana da otkrije da su telefoni premijera i ključnih zvaničnika odbrane i bezbednosti "provaljeni".

Tokom prošlonedeljnog parlamentarnog saslušanja iza zatvorenih vrata, direktorka CNI Paz Esteban priznala je da je dala dozvolu svojoj agenciji da hakuje telefone nekoliko separatista.

Robles je najavila da će Esteban napustiti svoju funkciju.

- Ona je rekla da je kašnjenje u otkrivanju hakova postalo jasno i da postoje stvari koje treba da poboljšamo. Pokušaćemo da osiguramo da se ovi napadi ne ponove, iako ne postoji način da budemo potpuno bezbedni.

Esteban će zameniti Esperanca Kasteleiro, koja je skoro 40 godina radila u obaveštajnoj agenciji, a nedavno je bila i sekretarka odbrane.

"Spoljna moć" okrivljena za proboje "Pegaza"

U posebnom slučaju, vlada je nedavno otkrila da je "spoljna" sila koristila softver da inficira telefone gospođe Robles, gospodina Sančeza i ministra unutrašnjih poslova Fernanda Grande-Marlaska prošle godine.

Kanadska grupa za digitalna prava "Citizen Lab" je prošlog meseca saopštila da je više od 60 ljudi povezanih sa katalonskim separatističkim pokretom bilo na meti špijunskog softvera.

Pegaz je redovno povezivan sa aktivnostima represivnih država da ciljaju ljude za koje se smatra da osporavaju moć vođa.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike