Gutereš zabrinut zbog "globalnog unazađivanja" ženskih prava: Demonstracije u SAD, konačna odluka o zabrani abortusa u junu!

04.05.2022

06:30

0

Bajden oštro reagovao na nacrt Vrhovnog suda

Gutereš zabrinut zbog "globalnog unazađivanja" ženskih prava: Demonstracije u SAD, konačna odluka o zabrani abortusa u junu!
Tan2022-4-26_192047912_0 (1) - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš smatra da su seksualno i reproduktivno zdravlje i prava, osnova "za život izbora, osnaživanje i jednakost za žene i devojčice u svetu", saopštio je portparol UN Farhan Hak, nakon što je u javnost izašao nacrt pravne odluke kojom bi SAD mogle da ukinu pravo na abortus, prenosi Rojters.

On je odbio da direktno komentariše predlog odluke Vrhovnog suda SAD, ali je rekao da je Gutereš u više navrata izrazio zabrinutost zbog "globalnog unazađivanja" ženskih prava, uključujući reproduktivna prava i osnovne zdravstvene usluge, navodi britanska agencija.

Vrhovni sud SAD potvrdio je juče autentičnost nacrta presude kojom se poništava odluka Ro protiv Vejda iz 1973. kojom je legalizovan abortus u celoj zemlji, ali je saopštio da to ne predstavlja konačnu odluku koja treba da bude doneta do kraja juna.

Američki predsednik Džozef Bajden oglasio se nakon što je nacrt izašao na videlo, komentarušići da će njegova administracija biti spremna da odgovori kako bi zaštitila prava na abortus.

- Verujem da je pravo žene na izbor fundamentalno - naveo je Bajden u saopštenju, prenosi agencija Rojters.

Demonstranti širom SAD okupili su se juče pod sloganom "dalje od naših tela", tražeći da se zaštite prava na abortuse. Nekoliko hiljada ljudi okupilo se na skupu Njujorku, a protesti su održani i u Vašingtonu, Atlanti, Čikagu, Denveru, Los Anđelesu i Sijetlu, preneo je Rojters.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike