Rusi na Krim poslali ratne delfine: Otkrili ih američki sateliti

28.04.2022

20:49

0

Autor: 24sedam

Sevastopolj je najznačajnija ruska luka u Crnom moru, nalazi se van dometa ukrajinskih projektila ali je ugrožena na podvodne infiltracije i podmorničke akcij

Rusi na Krim poslali ratne delfine: Otkrili ih američki sateliti
Delfini/Ilustracija - Copyright Foto: Pixabay

Prema navodima američkog mornaričkog instituta (USNI), Rusija je rasporedila dva obora mornaričkih delfina na ulazu u luku Sevastopolj na Krimu.

USNI je na osnovu satelitskih snimaka zaključio da su dva obora promenila lokaciju na početku ruske invazije na Ukrajinu kako bi zaštitili ovu mornaričku bazu.

Sevastopolj je najznačajnija ruska luka u Crnom moru, nalazi se van dometa ukrajinskih projektila ali je ugrožena na podvodne infiltracije i podmorničke akcije. Inače i američka i ruska mornarica je trenirala delfine za provođenje anti-ronilačkih operacija i vojnu pomoć u moru.

Profimedia
 

U blizini Norveške obale pronađen je 2019. godine kit beluga sa ruskim pojasom te je smatrano da je pobegao iz ruskog mornaričkog programa. Američki mornarički program za morske sisavce tvrdi da se delfini mogu osposobiti za pomoć sigurnosnom osoblju u otkrivanju i hapšenju neovlaštenih plivača i ronilaca koji bi mogli pokušati naštetiti mornarima, plovilima ili lučkim objektima.

Prema satelitskim snimcima u 2018. godini Rusija je delfine iz crnomorske flote raspoređivala u blizini luke Tartus u Siriji. Osim toga različite vrste morskih sisara Rusija dresira na području Arktika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike