Krvoproliće u Kabulu: Oružani sukob na fakultetu, najmanje 25 mrtvih(FOTO)

02.11.2020

14:30 >> 16:22

0

Talibani su izdali saopštenje u kom poriču da su učestvovali u ovom napadu

Krvoproliće u Kabulu: Oružani sukob na fakultetu, najmanje 25 mrtvih(FOTO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Rahmat Gul

Naoružani napadači upali su u ponedeljak na univerzitet u Kabulu koji je bio domaćin sajma knjiga gde je prisustvovao iranski ambasador u Avganistanu, što je prouzrokovalo višesatnu borbu i odnelo najmanje 25 života i desetine ranjenih u najvećoj školi u ratom razorenoj zemlji.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Tarik Arian rekao da su u napadu učestvovala trojica napadača i svi su u sukobu ubijeni.

Napad je usledio dok pobunjenici nastavljaju mirovne pregovore s vladom koju podržavaju SAD. Ti pregovori, koji se vode u Kataru, imaju za cilj da pomognu SAD da se konačno povuku iz najdužeg američkog rata, iako se svakodnevno krvoproliće nastavlja, a Islamska država pokreće sopstvene napade na šiite u toj zemlji.

Pet sati nakon borbe, sporadične eksplozije odjekivale su praznim ulicama koje su okruživale ograđeni univerzitetski kompleks. Avganistanske trupe stajale su na straži.

Ahmad Samim, student univerziteta, rekao je novinarima da je video militante naoružane automatskim puškama kako pucaju na školu, najstariju u zemlji sa oko 17.000 učenika. Rekao je da se napad dogodio na istočnoj strani univerziteta gde se nalazi pravni i novinarski fakultet.

Prošlog meseca, Islamska država poslala je bombaša samoubicu u obrazovni centar u glavnom naselju Daš e Barči u kom dominiraju šiiti, usmrtivši 24 učenika, ranivši više od 100.

Ogranak Islamske države u Avganistanu objavio je rat avganistanskoj šiitskoj manjini i izveo desetine napada od kada se pojavio 2014. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike