Putin kritikovao Roskosmos: Zašto kasni superteška raketa?

02.11.2020

16:01 >> 15:53

0

Autor: M. I.

Ruski predsednik je naglasio da je neophodno što pre obaviti taj posao

Putin kritikovao Roskosmos: Zašto kasni superteška raketa?
Copyright Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin tražio je da se objasne razlozi kašnjenja odobravanja programa, u okviru kojih je „Roskosmos“ trebalo da napravi, između ostalog, supertešku raketu.

– ‘Roskosmosu’ je naloženo da pripremi niz novih programa, uključujući one koji imaju za cilj razvoj raketnog kompleksa superteške klase, stvaranje svemirske grupe u okviru projekta ‘Sfera’, kao i dalji razvoj sistema Glonas. Međutim, kao što vidim iz pruženih informacija, ti programi još uvek nisu odobreni – rekao je ruski predsednik na sastanaku za razvoj kosmičkog sektora.

On je takođe zahtevao da se saopšti kada će formiranje takvih programa biti završeno i naglasio da je neophodno što pre obaviti taj posao i utvrditi iznos finansiranja.

– Pri određivanju iznosa finansiranja svemirskih programa, izuzetno je važno stručno postaviti prioritete. Potrebno je objektivno proceniti postojeći naučni, tehnološki, proizvodni potencijal organizacija i preduzeća u sektoru, kako bi budžetska sredsta bila usmerena na projekte čija je realizacija najvažnija i u stanju da pruži maksimalno pozitivan rezultat -, dodao je Putin.

Predsednik Rusije je ranije među prioritetima za razvoj kosmonautike nazvao stvaranje perspektivne linije raketnih kompleksa i poboljšanje kosmičke infrastrukture.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike