"Nemamo municije, otimamo od ubijenih Rusa": Hrvat iz "Azovstala" opisao dramatičnu situaciju u fabrici čelika

21.04.2022

15:05

1

Autor: 24sedam

- Od tada ni glasa od njih - ispričao je bivši vojni specijalac za "Slobodnu Dalmaciju" kome se navodno javio jedan Hrvat iz "Azovstala"

"Nemamo municije, otimamo od ubijenih Rusa": Hrvat iz "Azovstala" opisao dramatičnu situaciju u fabrici čelika
marijupolj - Copyright Profimedia

U tunelima fabrike čelika "Azovstal" ostalo je još 2.000 boraca Ukrajine, potvdrila je ruska strana. Kako prenose hrvatski mediji, među njima je i njihov državljanin iz Dalmacije.

Prema njihovim navodima, on se javio pre tri dana i naveo da nije jedini Hrvat koji je u toj fabrici u Marijupolju.

Rekao je da su ostali na minimumu municije, te da je otimaju od poginulih Rusa kako bi mogli da nastave borbu.

- Od tada ni glasa od njih - ispričao je bivši vojni specijalac za "Slobodnu Dalmaciju" kome se navodno javio jedan Hrvat iz "Azovstala" imena Toni.

AP Photo/Alexei Alexandrov, File
 

On je otkrio kako se u opkoljenoj čeličani "Azovstal" u Marijupolju uz ukrajinske vojnike i strane plaćenike bore i najmanje četiri Hrvata.

Jedan Dalmatinac i tri Slavonca bore se tako na strani jedinice Azov

- Toni i ovi Slavonci su u Marijupolju, bojim se da neće dobro proći jer su Čečeni pod vođstvom Kadirova spremni da odu na njih, kao i ovi iz vojne obaveštajne služba Ruske Federacije. Rekao je da ima puno civila u tunelima, a nemaju ni hrane ni vode, o municiji ne treba ni govoriti - pojasnio je bivši vojnik.

- Ostala naša ekipa je oko Kijeva i Donbasa, bar nisu u okruženju... Nije mi jasno zašto su ovi azovci ljuti na Zelenskog, evo nekoliko dana nemam kontakte s njima, mislim na naše - govori nekadašnji vojni specijalac.

Printscreen/YouTube/Sky News
 

U sredu je u javnosti objavljena video-poruka vojnika Sergija Voline, komandant ukrajinskih marinaca u "Azovstalu", koji je rekao da je moguće da su im preostali "samo dani ili sati".

- Ovo je naš apel svetu. Ovo može biti naš poslednji apel. Možda nam ostaju zadnji dani ili sati. Neprijateljske snage su deset puta brojnije od naših. Oni imaju dominaciju u vazduhu, u municiji i u ljudstvu... Molimo svetske čelnike da nam pomognu. Molimo vas da na nas primenite proceduru "vađenja" i dovedete nas na teritoriju treće zemlje - poručio je on.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike