Ukrajina besna na Nemačku što joj ne šalje još oružja: Šolc objasnio šta Berlin planira da uradi

20.04.2022

09:37

0

Kijev razočaran

Ukrajina besna na Nemačku što joj ne šalje još oružja: Šolc objasnio šta Berlin planira da uradi
šolc - Copyright Lisi Niesner/Pool via AP

Ambasador Ukrajine u Berlinu Andrij Melnik oštro je kritikovao nemačkog kancelara Olafa Šolca u vezi njegove najave daljih isporuka naoružanja.

Melnik je preneo da su izjave Šolca u Kijevu primljene k znanju "s velikim razočarenjem".

On je pozdravio spremnost Nemačke da stavi na raspolaganje dodatna sredstva za nabavku naoružanja, ali ukazuje da i dalje ima više otvorenih, nego rešenih pitanja.

- Teza da Bundesver nije u stanju da dodatno isporučuje naoružanje nije razumljiva - podvukao je Melnik.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

On je naveo da nemačka vojska ima, na primer, više od 400 borbenih vozila „Kuna“, od kojih se oko 100 koristi za obuku i koja mogu biti odmah predata Ukrajini.

Bundesver, kako je rekao, ima i oko 800 oklopnih vozila za transport „Lisica“, od kojih jedan veliki deo nije u upotrebi, a koji bi mogao da se uputi Ukrajini.

Melnik je istakao da bi bilo odlučujuće i da Nemačka pošalje tenkovske haubice, kojih ima oko 120 u skladištima Bundesvera.

Šta je Šolc rekao?

Vlada Nemačke će platiti nemačkom vojno-industrijskom kompleksu da proizvodi oružje za Ukrajinu, najavio je kancelar Šolc nakon sastanka država G7.

Kako je rekao, Bundesver više nema zaliha oružja koje bi mogao da šalje Kijevu i, stoga, biće im potreban dodatni program naoružavanja velikog obima.

Lisi Niesner/Pool via AP
 

- Prvobitno smo snabdevali Ukrajinu oružjem iz naših zaliha. Ali, sada moramo da priznamo da smo iscrpili kapacitete. Zbog toga pokrećemo specijalni fond tako da naša vojska, posle toliko godina štednje, konačno može biti dobro opremljena - naveo je.

NATO ne može i neće direktno intevenisati u Ukrajini

Šolc je izjavio da je važno sprečiti da se rat u Ukrajini proširi na druge zemlje, zbog čega "NATO ne može i neće direktno da interveniše u u toj državi".

Šolc je sinoć rekao da će Nemačka i dalje omogućavati isporuke oružja Ukrajini, a jedna od mogućnosti su isporuke sistema iz istočnoevropskih zemalja koji bi bili lako i brzo upotrebljivi.

Šolc se suočava sa sve većim pritiskom unutar sopstvene vladajuće koalicije i glavne opozicione stranke da isporuči teško oružje kao što su nemački tenkovi "Leopard".

Profimedia
 

Međutim, Šolc je rekao da su Nemačka i njeni partneri u Grupi sedam industrijski najrazvijenijih zemalja zaključili da ima smisla slati sisteme koji se već koriste u Ukrajini, one kojima ukrajinske snage već znaju da rukuju kao što je npr. oružje iz sovjetskog doba koje još imaju neki partneri NATO u istočnoevropskim zemljama, a zauzvrat, zapadni partneri bi tim zemljama pomogli slanjem savremenog naoružanja.

Posle razgovora sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i drugim zapadnim liderima, Šolc je, kako navodi AP, rekao: "Svi mi ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu, finansijski i vojno".

U razgovoru sa zapadnim saveznicima nemački kancelar je naglasio da su proizvođači vojne opreme ukazali da od oružja koje je neophodno Ukrajini mogu brzo da isporuče samo laka protivtenkovska i protivvazdušna borbena sredstva.

- Mi ćemo obezbediti potreban novac za kupovinu - rekao je Šolc i dodao da je cilj da se ojača ukrajinska vojska tako da može da odbije ruske napade.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike