Beč na meti terorista, stručnjaci za 24sedam: Jedna bitna stvar razlikuje Austriju od Francuske

03.11.2020

12:50 >> 17:20

0

Niko sa sigurnošću ne može da odgovori na pitanje zbog čega je terorizam sve češća pojava u Evropi

Beč na meti terorista, stručnjaci za 24sedam: Jedna bitna stvar razlikuje Austriju od Francuske
Copyright Profimedia/Tanjug/AP

U sinoćnjem napadu u centru Beča ubijeno je najmanje pet osoba, a više povređeno u pucnjavi za koju je policija potvrdila da je reč o terorističkom napadu. Austrijski mediji prenose da je jedan od napadača ubijen, dok je drugi i dalje u bekstvu.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer potvrdio danas da je napadač koji je sinoć izvršio teroristički napad u centru Beča Albanac poreklom iz Severne Makedonije.

Šta znamo do sada:

  • Policija potvrdila da je reč o terorističkom napadu
  • Više od 17 osoba povređeno u terorističkom napadu
  • Ubijeno je pet osoba, računajući i jednog od napadača
  • Napad se dogodio na šest lokacija u blizini Sinagoge

Nema potvrde o informaciji da li je ovaj napad povezan sa onim u Francuskoj, ali sada se već slobodno može reći da ih veže isti motiv – islamistički ekstremizam. Napad u Beču najteži je teroristički akt u poslednjih nekoliko godina u Austriji, a ukoliko je, prema pisanju pojedinih medija, sinagoga bila meta napada, to bi bio drugi napad na taj verski objekat, posle 1981. kada je grupa Palestinaca upala u sinagogu i ubila jednu osobu.

Kulturološki sukob između zapadnoevropske i islamske civilizacije

Profesor dr Slobodan Anđelković sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost kaže za 24sedam da iako Beč važi za metropolu u kojoj se neguje kulturološka raznolikost, očigledno ima specifično bezbednosnu problematiku.

Slobodan Anđelković, Printscreen

– Austrija je vojno neutralna država od Drugog svetskog rata, nije bila aktivna u vojnom smislu u muslimanskom svetu, za razliku od Francuske. Francuska je vojno prisutna u mnogim delovima sveta, i to čitav 20. vek, u Aziji i Africi. Tu može da se dođe do zaključka da je vid otpora radikalnih muslimana zbog politilke. To nije slučaj sa Austrijom i ona nije vojno angažovana, i zbog toga bi za ovaj sukob moglo da se kaže da je kulturološki, između zapadnoevropske i islamske civilizacije – objašnjava Anđelković.

Naš sagovornik naglašava i da je taj grad služio kao centar za regrutaciju boraca Islamske države sa Zapadnog Balkana.

– Beč je specifičan jer je zapadnoevropska metropola najbliža Balkanu, za vreme ekspanzije u Siriji, veliki broj boraca je regrutovan sa naših prostora. Odatle su putovali, dobijali novac, to je bio jedan svojevrstan sabirni centar – ističe profesor.

Niko ne može da odgovori na pitanje zbog čega je terorizam sve češća pojava u Evropi, ali možemo izdvojiti neke od pretpostavki. Prva je geopolitički odnos velikih svetskih sila, a druga, daleko problematičnija je migrantska kriza, čiji talas traje od 2015. godine. Austrija je upravo bila jedna od željenih destinacija migranata koji su dolazili sa Bliskog istoka i severa Afrike. Najveći broj njih je bio muslimanske veroispovesti i to su uglavnom bili muškarci koji su vojno sposobni.

Profesor Anđelković kaže i da se ne može precizno odgovoriti na pitanje kako se efikasno može rešiti problem ekstremizma u Evropi.

– Da mogu, već bi rešili taj problem. Evropa se temelji na demokratskim principima liberalnog društva, da bi zadržali otvorenost, prihvataju veliki broj migranata, od kojih jedan mali broj nosi sa sobom bezbednosnu pretnju i generiše taj rizik. Ili moraju da revidiraju politiku otvorenih vrata i prekinu sa svojom praksom, ili neke zemlje treba da prekinu sa politikom vojne prisutnosti širom sveta n, ovo se najviše odnosi na Francusku – zaključuje Anđelković.

“Pored svega sa koronavirusom, ovo je poslednje što nam je trebalo”

Marko Stijaković, Srbin koji živi u Beču kaže za 24sedam da je situacija jako napeta i da su svi uznemireni zbog trenutnog stanja.

– Škole i obdaništa ne rade, sve državne ustanove u centru grada su zatvorene, u gradu nema nikoga, pusto je. Pored ovoga sa koronavirusom, ovo je poslednje što nam je trebalo. Situacija je jako napeta i ne znamo šta će se dešavati u budućnosti – kaže Stijaković.

Evropa će morati da nauči da živi sa opasnošću od terorizma

Evropa će morati da nauči da živi sa opasnošću od terorizma u narednim decenijama, smatra Predrag Rajić iz Centra za drštvenu bezbednost.

– Mislim da je ovo užasan napad koji zaslužuje svaku osudu. Zapadna Evropa će se suočavati sa izazovima džihadista, koji se pozivaju na militantna učenja, iako njihovo delovanje nema istinske veze sa islamom. EU će morati mnogo da poradi na preventivi, da se izbori sa narastujućim izazovima, na taj način što će pokušati da dublje integriše migrante u svoja društva. Ipak, nemoguće je sve integrisati, pa tako će te zemlje morati da nauče da žive sa opasnošću od terorizma u narednim decenijama – objašnjava Rajić za 24sedam.

Teroristički napadi u Austriji

Teroristički napadi, naročito sa žrtvama, u Austriji su poslednjih godina retki, a do sada je najteži zabeležen slučaj bio desničarski bombaški napad na Rome 4. februara 1995. godine u mestu Obervart, kada su ubijene četiri osobe romske nacionalnosti.

Poslednji teroristički akt bio je napad pre dve godine na vojnika koji je čuvao ambasadu Irana u Beču. Vojnik je uspeo da odbrani napad nožem i usmrtio je napadača, islamistu.

Krajem osamdesetih, 1989. godine, iranski agenti su u Beču ubili tri visoka kurdska političara, medju kojima je bio i jedan austrijski državljanin kurdskog porekla.

Tokom 1981. godine Beč je bio meta dva teroristička napada. Tako je palestinska teroristička grupa 29. avgusta upala u sinagogu, gde je ubila dve osobe. Prethodno, 1. maja, je Abu Nidal grupa u Beču ubila predsednika austrijsko-izraelskog društva Hajnca Nitela, gradskog političara iz redova Socijaldemokratske partije Austrije (SPO).

Pročitajte još:

Snimak užasa u Beču: Terorista pucao u mladića pa se vratio i “overio” ga (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)
Noć užasa u Beču: Šest koordinisanih napada, više ljudi poginulo i ranjeno (VIDEO)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike