Rusi spasavaju "ponos mornarice", ovo je priča o "Moskvi" - brodu koji brani hiljade života (VIDEO)

14.04.2022

15:22

0

Autor: A. B.

Ruski vodeći brod na Crnom moru "Moskva", koji je pogođen ukrajinskom raketom, napušten je nakon eksplozije

Rusi spasavaju "ponos mornarice", ovo je priča o "Moskvi" - brodu koji brani hiljade života (VIDEO)
bosfor - Copyright Profimedia

Vodeći crnomorski brod ruske mornarice, krstarica sa navođenim raketama "Moskva" (RTS-121), pretrpeo je veliku štetu, a posada je napustila brod. Ruski državne agencije TASS i RIA potvrdile su ove navode.

- Usled požara, na raketnoj krstarici "Moskva" detonirala je municija. Brod je ozbiljno oštećen - ruski mediji nisu dalje objašnjavali uzrok požara.

Oluje iznad Crnog mora zamaglile su satelitske snimke, a vojni analitičari kažu da će one takođe ometati bilo kakve napore za spasavanje krstarice.

Rusija tvrdi da će "Moskva" biti odvučena nazad u luku

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će "Moskva" biti odvučena nazad u luku nakon što je eksplozija na brodu izazvala eksploziju municije, a požar je doveo do toga da je posada napustila brod.

"Moskva": Istorija

"Moskva" je puštena u sastav Ratne mornarice tadašnjeg Sovjetskog Saveza 1982. godine i jedna je od tri raketne krstarice sa navođenim raketama klase "Slava".

Tri "Slave" od 11.500 tona nose po 16 protivbrodskih krstarećih raketa SS-N-12 "Sandbok", kao i nekoliko različitih tipova protivpodmorničkog i minsko-torpednog oružja. Rakete "Sandbok" imaju maksimalni efektivni domet od 560 kilometara.

Razvijeni tokom vrhunca Hladnog rata 1970-ih, dizajnirani su da se bore protiv američkih i NATO nosača aviona lansiranjem mnoštva protivbrodskih projektila od kojih posade nisu mogle da se brane, piše "1945".

"Moskva", sa svojom posadom od 510 ljudi, delovala je u morima kod Sirije, gde je služila kao pomorska zaštita za vazdušnu bazu ruskih snaga.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike