Veliko otkriće nedaleko od Verone! Pronađen deo vile ostrogotskog „cara“ Teodorika Velikog

13.04.2022

21:44

0

Autor: I.P.

Teodorik Veliki je bio kralj Ostrogota i vladar nezavisne Ostrogotske Kraljevine Italije između 493. i 526. godine, regent Vizigota i patricij Istočnog rimskog carstva

Veliko otkriće nedaleko od Verone! Pronađen deo vile ostrogotskog „cara“ Teodorika Velikog
mosaic-g169137b87_1280 - Copyright Pixabay/

Podni mozaik za koji se veruje da je deo vile ostrogotskog „cara“ Teodorika Velikog iz 6. veka nove ere iskopan je izvan Verone, rekli su lokalni izvori u sredu.

Stručnjaci kažu da veličina i bogatstvo mozaičkih obeležja ukazuju na vlasništvo Teodorika ili jednog od njegovih najbližih velikaša.

Mozaik je pronađen tokom kopanja radi zamene gasnih cevi u Montoriju kod Verone.

- Delovi mozaika, termalnih objekata i stambenih kompleksa su se raštrkano pojavljivali u Montoriju tokom proteklih decenija i sada je vreme da se oni sistematizuju - rekao je nadzornik za kulturno nasleđe Verone Vincčenco Tine.

Teodorik Veliki je bio kralj Ostrogota i vladar nezavisne Ostrogotske Kraljevine Italije između 493. i 526. godine, regent Vizigota i patricij Istočnog rimskog carstva.

Kao vladar kombinovanih gotskih kraljevstava, Teodorik je kontrolisao carstvo koje se protezalo od Atlantskog okeana do Jadranskog mora.

Iako je sam Teodorik koristio samo titulu „kralj“, neki naučnici ga karakterišu kao zapadnorimskog cara po svemu osim po imenu, pošto je vladao velikim delovima bivšeg Zapadnog rimskog carstva, primio je nekadašnje zapadne carske regalije iz Konstantinopolja godine. 497, a neki od njegovih podanika su ga nazivali titulom „avgust“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike