Ruski policajac pred smrt prkosno poslao poruku kolegama: Od tada su njegove reči moto specijalnih jedinica u Rusiji (VIDEO)

14.04.2022

07:19

0

Autor: Milan Ivanić

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin posmrtno odlikovao policijskog poručnika Ordenom heroja Rusije

Ruski policajac pred smrt prkosno poslao poruku kolegama: Od tada su njegove reči moto specijalnih jedinica u Rusiji (VIDEO)
fsb - Copyright Privatna arhiva/Pixabay

Moto ruskih specijalnih jednica je “Radite, braćo”. Ove reči izgovorio je jedan hrabri policajac pre nekoliko godina i od tada je to rečenica s kojom specijalci kreću u svaku akciju.

Sve se odigralo 10. jula 2016. godine u Sergokali u Dagestanu. Policijski poručnik Magomed Nurbagandov (31), kojeg su militanti držali na nišanu, rekao je svojim kolegama da nastave da rade, u prkosnoj poruci snimljenoj nekoliko trenutaka pre nego što je ubijen pred kamerom.

Poručnika policije Nurbagandova i njegovog rođaka otela su četvorica naoružanih islamskih terorista u šumi dok su kampovali.

Teroristi su prvo ubili Nurbagandovog rođaka, a onda su tokom pretresa pronašli njegovu policijsku legitimaciju. Vezali su mu ruke i prisilili ga da klekne.

Sve vreme teroristi su snimali vezanog policajca. Zatim su mu ponudili da govori u kameru, očekujući da će da moli za milost.

– Reci im, reci im ovo… –  počeo je da naređuje jedan od terorista.

– Šta da im kažem? – prekinuo ga je policajac smirenim glasom.

– Da više ne rade – rekao je terorista.

– Radite, braćo! Šta drugo da vam kažem... – smireno je odgovorio Nurbagandov, i čak se osmehnuo teroristima koji su se spremali da ga ubiju.

Privatna arhiva
 

Nekoliko trenutaka kasnije upucan je u glavu.

Jezivi snimak je kasnije postavljen na islamističke veb-stranice. Ipak, ne želeći da se vidi Nurbagandovo junaštvo, teroristi su isekli njegove poslednje reči.

Privatna arhiva
 

Početkom septembra 2016. godine, neki od napadača su ubijeni u dve odvojene policijske operacije. Tek kada je policija pretražila mobilne telefone terorista, otkriven je ceo snimak incidenta od 10. jula – i poslednjeg Nurbagandovog hrabrog čina.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin posmrtno je odlikovao policijskog poručnika Ordenom heroja Rusije. 

Roditelji Magomeda Nurbagandova prilikom dodeljivanja ordena/Kremlin.ru
 

U Sergokali, rodnom mestu Nurbagandova, njemu je podignut spomenik, a širom Rusije iscrtani su murali s njegovim likom. Rečenica “Radite, braćo” postala je moto ruskih specijalnih snaga i nju specijalci izgovaraju pre svake akcije protiv terorista.

Facebook
 

Takođe, posle akcija, kao i u mnogim promotivnim video-snimcima, ruski specijalci poručuju: “Radimo, brate!”

Magomed Nurbagandov je iza sebe ostavio ćerku i sina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike