Skandal u grčkom parlamentu: Zelenski se obratio poslanicima, a onda predstavio i borce Azova! Opozicija pobesnela (VIDEO)

07.04.2022 | 16:17

Autor: 24sedam

Poslanici vladajuće Nove demokratije pozdravili su govornika, dok druge stranke nisu

Copyright Youtube/Hellenic Parliament TV

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski poslednjih nedelja obraća se parlamentima mnogih zemalja, a ovoga puta došao je red i na Grčku, međutim, to je izazvalo veoma burne reakcije.

Poslanicima je prikazano obraćanje dvojice pripadnika neonacističkog puka Azov grčkog porekla, što je izazvalo negativne reakcije i politički skandal u Grčkoj.

Zelenski se obratio grčkom parlamentu na inicijativu premijera Kirijakosa Micotakisa, a govor je trajao 15 minuta.

Poslanici Komunističke partije Grčke i desničarske partije „Grčko rešenje“ bojkotovali su sednicu.
Predsednik parlamenta Konstantinos Tasulas izjavio je da je „Grčka od prvog trenutka bila na strani Ukrajine“, slala joj vojnu i humanitarnu pomoć.

Poslanici vladajuće Nove demokratije pozdravili su govornika, dok druge stranke nisu.

Zelenski je govorio o situaciji u Ukrajini i pozvao Grčku da pruži svu moguću pomoć. Zatim je poslanicima pokazao snimak sa obraćanjem dvojice boraca grčkog porekla, koji se nalaze u Marijupolju.

- To su dva Ukrajinca grčkog porekla, jedan od njih nosi masku, ne može da pokaže lice, nadam se da razumete - rekao je Zelenski. Obojica su pozvala Grke „da pomognu i pošalju humanitarnu pomoć u Marijupolj“.

Reakcije opozicije

Grčka opozicija burno je reagovala na govor Zelenskog.

Lider partije SIRIZA-Progresivni savez, Aleksis Cipras, nije ustao nakon njegovog završetka. Predstavnici ove stranke su posle sednice rekli da je neprihvatljivo pozivati „Azovce“ i da je to „sramota“. Sekretar partije Olga Gerovasili osudila je video-obraćanje pripadnika nacističkog bataljona. Prema njenim rečima, Grci su „sa poštovanjem i solidarnošću slušali demokratski izabranog predsednika Ukrajine Zelenskog“, ali je govor militanata „Azova“ nedopustiv.

Prisutni su bili i članovi stranke KINAL (Pokret za promene, bivši PASOK) i predstavnik stranke MERA25, koji su otišli ​​čim je počeo da govori pripadnik Azova.

Youtube/Hellenic Parliament TV
 

- MERA25 se solidariše sa ukrajinskim narodom, a ne sa nacističkim bataljonom ‘Azov’! Ovo što se danas desilo u grčkom parlamentu je neprihvatljivo, to je za osudu, to je apsolutno poniženje i desilo se uz potpuno poniženje i toleranciju predsedavajućeg parlamenta i vlade, kao i svih koji su ostali u sali - navodi se u saopštenju stranke.

Podrška premijera

Grčki premijer Kirijakos Micotakis nazvao je „istorijskim“ govor Zelenskog koji se, prema njegovim rečima, „bori za svoju domovinu“ i „brani vladavinu prava i demokratiju u celoj Evropi“. Micotakis je rekao novinarima nakon govora da će Grčka pomoći obnovu Marijupolja.

Micotakis nije pomenuo govor članova Azova.

Vlada Grčke kasnije je izjavila da smatra da je greška što se pripadnici Azova pojavljuju pred grčkim parlamentom, ali navodi da je nečuveno koristiti ovu grešku da bi se opravdala „ruska invazija“ - rekao je zamenik premijera, portparol vlade Janis Ikonomu.

Informativni portal KPG objavio je: "Sramota! Samo ova reč može da opiše trenutno prisustvo – putem telekonferencije – predsednika Ukrajine u grčkom parlamentu! Govor Zelenskog pretvorio se u loše izrežiranu predstavu pranja reakcionarne vlade Ukrajine“. 

Youtube/Hellenic Parliament TV
 

Lider partije „Grčko rešenje“ Kirijakos Velopulos nazvao je današnji dan „danom sramote za grčki parlament“, pošto se govor Zelenskog pretvorio „u nacistički govor Azova“.

- Najgore je što smo dozvolili gospodinu Zelenskom da napravi TV šou, iskorišćavajući maskirane ljude koji, prema njihovim rečima, pripadaju nacističkom bataljonu Azov. Davanje legitimiteta nacistima je neizbrisiva sramota za grčki parlament. Nova demokratija, SIRIZA i KINAL su dozvolili da se kolevka demokratije pretvori u zaštitnika nacističkih zverstava na crnu 81. godišnjicu nacističkog napada na Grčku - naglasio je Velopulos.

 

BONUS VIDEO

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/04/01/64c4e9aeb45738d81958c6cc/uhd/64c4e9aeb45738d81958c6cc.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958c6cc",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/987812_th_1649271108.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam