Desničarski terorista osuđen na doživotnu robiju! Bio je deo grupe koja je izvela bombaški napad na železničku stanicu u Bolonji (VIDEO)

06.04.2022

21:30

0

Napad na stanicu u Bolonji smatra se najvećim masakrom u periodu poznatom kao "godine olova"

Desničarski terorista osuđen na doživotnu robiju! Bio je deo grupe koja je izvela bombaški napad na železničku stanicu u Bolonji (VIDEO)
Strage_di_bologna_010 - Copyright Wikipedia

Bivši desničarski militant Paolo Belini osuđen je u sredu na doživotni zatvor zbog učešća u bombaškom napadu na železničku stanicu u Bolonji 1980. godine u kojem je poginulo 85 ljudi, a povređeno je još 200.

Belini (68), bivši član Nacionalne avangarde, proglašen je krivim što je bio peti bombaš pored bivših pripadnika NAR-a koji su već osuđeni, Đusva Fioravantija, Frančeska Mambroa, Luiđija Čavardinija i Gilberta Kavalinija.

Takođe optuženi za masakr 2. avgusta 1980. godine bili su bivši šef subverzivne masonske lože Propaganda Due (P2) Ličo Geli i bivši biznismen Umberto Ortolani, bivši tajni agent Federiko Umberto D'Amato i bivši novinar i političar Mario Tedeši, ali oni nisu krivično odgovarali jer su u međuvremenu preminuli.

Napad na stanicu u Bolonji se smatra najvećim masakrom u periodu poznatom kao "godine olova".


"Godine olova" (Anni di piombo) izraz je koji se koristi za razdoblje društvenih i političkih previranja u Italiji koji je trajao od kasnih šezdesetih do kasnih osamdesetih, a obeležen je talasom terorističkih napada levičarskih i desničarskih ekstremista. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/ANSA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike