Amerikanac poreklom iz Crne Gore osuđen za terorizam! Elvis pokušao preko Turske da se pridruži džihadistima

21.11.2021

12:00

0

Kaznom od 16 godina zatvora Redžepagić plaća cenu za svoje pogrešne veze sa terorizmom i pokušaje da se pridruži ISIS i Al Nusra frontu u cilju vođenja nasilnog džihada

Amerikanac poreklom iz Crne Gore osuđen za terorizam! Elvis pokušao preko Turske da se pridruži džihadistima
Copyright Profimedia

Elvis Redžepagić, američki državljanin poreklom iz Crne Gore, osuđen je u SAD na 16 godina i osam meseci zatvora zbog terorizma.

Redžepagić, koji je optužen za pokušaj da terorističkim organizacijama ISIS i Al Nusra front obezbedi materijalnu podršku i resurse, priznao je krivicu na suđenju, saopštilo je američko ministarstvo pravde.

-Ovom kaznom, Redžepagić plaća cenu za svoje pogrešne veze sa terorizmom i pokušaje da se pridruži ISIS i Al Nusra frontu u cilju vođenja nasilnog džihada -rekao je državni tužilac Breon Pis, prenosi Njujork post.

U presudi se navodi da je Redžepagić početkom 2015. godine započeo komunikaciju sa osobom za koju je verovao da je komandant bataljona u Siriji i član ISIS i Al Nusra fronta, u nameri da se pridruži tom bataljonu u džihadu.

Kada nije uspeo da uđe u Siriju iz Turske u julu 2015. godine, to je pokušao da uradi u avgustu 2016. godine iz Jordana, ali su ga jordanske vlasti sprečile.

 

 

U objavama na FB u oktobru 2015. godine, Redžepagić je objasnio da je "džihad kada se boriš za Boga i umreš u čast Alaha", navodi se u presudi.

Osuđeni je potvrdio da je putovao u Tursku kako bi se pridružio džihadu i Al Nusri i poručio da će doći vreme kada će ljudi "jedino znati da kažu Alahu Akbar", navodi se u saopštenju američkog ministarstva pravde.

 

 

Analizom sadržaja na njegovom laptopu pronađeni su brojni primerci propagandnog materijala ISIS i utvrđeno je da je redovno posećivao sajt Put hilafeta ili Put do Kalifata, koji na bošnjačkom jeziku regrutuje borce sa Balkana za ISIS i druge terorističke organizacije u Siriji, navodi se u saopštenju američkog ministarstva pravde.

Američki mediji su objavili da Redžepagić poreklom iz Crne Gore, da je u SAD živeo na Long Ajlendu u Njujorku, kao i da je tokom hapšenja, pretio da će svojoj majci odseći glavu, prenosi RTCG.

Državni tužilac se zahvalio predstavništvu FBI u Srbiji i ministarstvu pravde Crne Gore za pomoć u ovom slučaju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike