Evangelisti Berlina uklanjaju nacističke simbole iz svojih verskih objekata: "Moramo se otvoreno suočiti sa ovim nasleđem"

04.04.2022

20:54

0

"Služe kao mesta hodočašća neonacista"

Evangelisti Berlina uklanjaju nacističke simbole iz svojih verskih objekata: "Moramo se otvoreno suočiti sa ovim nasleđem"
Capture - Copyright Printscreen/YouTube/United States Holocaust Memorial Museum

Neki objekti u nemačkim crkvama i dalje su ukrašeni nacističkim simbolima. Evangelistička crkva Berlina i Brandenburga (EKBO) preduzima mere da ih ukloni.

Antisemitski simboli i dalje se mogu naći na cevima za orgulje, crkvenim zvonima ili oltarima i drugim predmetima, prenosi lokalni mediji. 

Mnoge motivi su uistinu nastali nakon rata i negativno prikazuju Hitlera i naciste. Ipak, ponekad dovode do konsternacije jer se ne mogu lako ukloniti ili čak služe kao mesta hodočašća neonacista.

Slike i simboli treba da nestanu, složili su se čelnici EKBO-a. 

Novouspostavljeni crkveni zakon isključuje predstave i predmete sa antisemitskim ili rasističkim referencama iz liturgijske upotrebe, na primer, u crkvenim službama, odlučio je sinod prošlog petka.

- Parohije moraju da uklone ove predmete i predstave ih u obrazovne svrhe u „muzejskom kontekstu“, rekla je sveštenica Kristina-Marija Bamel tokom sinodalnog sastanka. 

- Moramo se otvoreno suočiti sa ovim nasleđem, istakla je ona.

Podsećanjem na saučesništvo Crkve u uništavanju jevrejskog života, službenica za antisemitizam EKBO-a, Marion Gardei, apelovala je na crkve da uklone nacističke simbole. 

Ona smatra da je zakon suštinski korak za Crkvu da se suoči sa svojom antisemitskom prošlošću. Međutim, Gardei takođe kaže da novi zakon neće okončati taj proces.

Na sinodskom zasedanju zakon je usvojen. Protiv je glasao samo jedan član, a tri su bila uzdržana. Zakon je zasnovan na ustavu regionalne Crkve, prenosi EKBO na svom sajtu. Ustav glasi: 

- Crkva ima obavezu da saoseća sa jevrejskim narodom. Stoga, u životu i učenju, ona pridaje poseban značaj odnosu prema jevrejskom narodu i podseća nas na saučesništvo Crkve u isključivanju i uništavanju jevrejskog života. 

EKBO uključuje Berlin, velike regije Brandenburg i Gornju Lužicu u Saksoniji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/CNE

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike