Izbori i u Mađarskoj: Glasaju i Srbi, Orban se nada pobedi

03.04.2022

08:21

0

Pravo glasa ima i više od 68.000 građana Srbije

Izbori i u Mađarskoj: Glasaju i Srbi, Orban se nada pobedi
orban - Copyright AP Photo/Petr David Josek

U Mađarskoj se danas održavaju parlamentarni izbori, na kojima pravo glasa imaju i građani Srbije sa dvojnim državljanstvom, a premijer Viktor Orban odlučan je da produži svojih 12 godina na vlasti osvajanjem još jednog mandata.

- To zemlji treba. Radim mesecima i očekujem veliku pobedu - rekao je nakon glasanja.

Pravo glasa ima više od 68.000 građana Srbije, koji su upisani u birački spisak u susednoj zemlji i velikom većinom su već glasali putem pošte.

Od sredine marta dvojnim državljanima na adrese stanovanja, odnosno one koje su naveli pri registraciji, ili u prostorije Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, stizala su pisma sa izbornim materijalom.

AP Photo/Petr David Josek
 

Ispunjeni izborni materijal u kojem su navedeni podaci iz mađarskih ličnih isprava, pravilno zatvoreni u kovertu, mogao se predati u pošti ili lično odneti u Generalni konzulat u Subotici, ali i na sam dan izbora mogu se predati u Mađarskoj.

Premijer Viktor Orban i njegova stranka Fides pokušaće da osvoje četvrti uzastopni mandat, a sa druge strane je opozicija "Ujedinjeni za Mađarsku", koja okuplja šest opozicionih partija, na čijem je čelu Peter Marki-Zaj.

Mađarski parlament broji 199 poslanika, od kojih se 106 bira po većinskom sistemu, tako što u 106 izbornih jedinica pobeđuje kandidat sa najviše glasova, a preostala 93 mandata dodeljuju se na izborima na kojima se nadmeću izborne liste.

Cenzus je pet odsto za stranku, 10 odsto u slučaju koalicije dve stranke i 15 odsto ako je reč o koalicijama tri ili više partija.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike