Na poternici FBI zbog nereda na Kapitolu: Begunac iz SAD dobio azil u Belorusiji!

22.03.2022

21:13

0

Nojman je prošlog jula optužen po šest različitih tačaka, uključujući nasilni ulazak i napad na policajce

Na poternici FBI zbog nereda na Kapitolu: Begunac iz SAD dobio azil u Belorusiji!
tramp-kapitol - Copyright AP Photo/John Minchillo, File

Čovek iz Kalifornije koji je na poternici FBI-a zbog uloge u smrtonosnoj pobuni u Kapitolu 6. januara 2020. upravo je dobio azil u Belorusiji, javljaju beloruski državni mediji.

- Državljanin SAD Evan Nojman dobio je status izbeglice u Belorusiji. Dokument mu je danas uručen u Odeljenju za državljanstvo i migracije Uprave unutrašnjih poslova Oblasnog izvršnog komiteta Brest - navodi se u saopštenju koje prenosi agencija BelTA.

- Osećam se sigurno u Belorusiji. Mirno je, sviđa mi se u ovoj zemlji. Danas imam pomešana osećanja. Drago mi je što se Belorusija pobrinula za mene. Uznemiren sam što sam se našao u ovoj situaciji, što je u mojoj rodnoj zemlji bilo takvih problema - rekao je Nojman.

Nojman (48) je prošlog jula optužen po šest različitih tačaka, uključujući nasilni ulazak i napad na policajce.

Ali on je tada već bio u begu, pošto je navodno prodao svoju kuću i pobegao prvo u Ukrajinu, a zatim u Belorusiju prošlog avgusta.

Printscreen Youtube/АТН: новости Беларуси и мира
Evan Nojman

U novembru se pojavio na beloruskoj državnoj televiziji moleći za politički azil i pričajući priču o tome kako je plovio „močvarama“ i „živim peskom“, sa zmijama i divljim svinjama, da bi stigao u obećanu zemlju koja je, prema njegovom mišljenju, Belorusija.

U segmentu koji je počeo tvrdnjom da je Nojman upravo pokušao da „ponovo učini Ameriku velikom“, odbegli izgrednik je rekao da je tog dana otišao na Kapitol zbog svoje dece.

- Ne verujem da sam počinio bilo kakav zločin. Jedna od optužbi je bila veoma uznemirujuća. Navodno sam udario policajca. To je neosnovano - rekao je on.

Dalje je rekao da je tražio „zaštitu vlade“ u Belorusiji zbog „političkog progona“ koji je doživljavao u SAD, a koji je podrazumevao da je FBI objavio njegovu fotografiju i ispitao njegovu porodicu o tome gde se nalazi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike