Mogu da se odmore posle 600 radnih sati: Osoblje Černobilja konačno završilo smenu

21.03.2022

13:32

0

Tehničari koji su završavali noćnu smenu ostali su u centrali

Mogu da se odmore posle 600 radnih sati: Osoblje Černobilja konačno završilo smenu
černobilj - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Osoblje ukrajinske nuklearne centrale Černobilj zamenjeno je prvi put od početka ruske vojne operacije, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Tokom tri nedelje, odnosno 600 radnih sati, jedan tim je konačno mogao da se odmori i da bude zamenjen drugim radnicima. Kako se navodi, radi o 64 zaposlenih.

Ruske snage preuzele su kontrolu centrale 24. februara, ali oko 100 ukrajinskih tehničara koji su završavali noćnu smenu ostali su u centrali i nastavili da vode dnevne operacije. Dnevna smena nije mogla da ih zameni, prenosi Frans pres.

AP Photo/Mykola Tymchenko
Ukrajinska vojska

Tu se nalazi radioaktivni otpad od 1986, kada se desio najgori nuklearni incident u istoriji.

- Bili su tamo predugo. Iskreno se nadam da će preostalo osoblje iz ove smene takođe uskoro moći da se rotira - rekao je Rafael Grosi u saopštenju.

Pre rotacije, ista ekipa je tu radila od ulaska ruskih snaga u tu zonu, što je prema IAEA ugrožavalo jedan od "stubova" nuklearne bezbednosti, a to je da osoblje može da donosi odluke bez nepotrebnog pritiska.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
 

Nakon dolaska ruskih trupa, javljeno je da su ruski padobranci zajedno sa Nacionalnom gardom Ukrajine nadgledali nuklearnu elektranu u Černobilju. 

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je tada saopštilo da vojnici zajedno sa gardistima obezbeđuju objekat i da su ruske snage postigle sporazum sa bataljonom koji čuva nuklearku. 

Podsetimo, u nuklearki Černobilj se 1986. godine dogodila najveća nuklearna katastrofa u istoriji kada se istopio četvrti reaktor.  

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Msn.com

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike