Preminuo Leon Švarcbaum u 102. godini: Jedini preživeo strahote nacističkih logora u svojoj porodici!

14.03.2022

21:17

0

"Leon Švarcbaum je sam iskusio šta znači kada kriminalni režim suspenduje ljudska prava i ljudsko dostojanstvo", napisao je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer

Preminuo Leon Švarcbaum u 102. godini: Jedini preživeo strahote nacističkih logora u svojoj porodici!
Leon Švarcbaum - Copyright printscreen/youtube/Zeugen der Zeitzeugen

Leon Švarcbaum, preživeli logoraš nacističkog logora Aušvic i borac za pravdu za žrtve holokausta celog života umro je u 102. godini.

Ova vest stigla je rano jutros,  saopštio je Međunarodni komitet za Aušvic.

- Sa velikom tugom, poštovanjem i zahvalnošću preživeli iz holokausta širom sveta opraštaju se od svog prijatelja, sapatnika i kompanjona Leona Švarcbauma, koji je poslednjih decenija svog života postao jedan od najvažnijih savremenih svedoka Šoe - naveo je Komitet.

Švarcbaum je jedini iz svoje porodice preživeo koncentracione logore u Aušvicu, Buhenvaldu i podlogore Zahenhauzen, naveo je komitet.

Postao je poznat široj publici kada je režiser Hans Erih Fit napravio film o njegovom životu 2018 godine sa Švarcbaumom na originalnim lokacijama.

Rođen je 1921. u poljsko-jevrejskoj porodici u Hamburgu u severnoj Nemačkoj. Odrastao je u Bedzinu u Poljskoj odakle je porodica deportovana u Aušvic 1943. kada je tamošnji geto rasformiran.

Posle rata živeo je dugo u Berlinu gde je radio kao prodavac umetnina i antikviteta. Dva puta se ženio ali nije imao dece, preneo je list Bild.

I u svojim 90-im Švarcbaum se i dalje pojavljivao na nemačkoj televiziji da govori o nepojmljivoj patnji kroz koju je prošao u Aušvicu i drugim koncentracionim logorima gde je bio deportovan. On je takođe posećivao škole u Nemačkoj da govori deci o svom životu.

- Posebno u svojim poslednjim godinama Leona Švarcbauma je podsticala želja da se seti svojih roditelja koji su ubijeni u Aušvicu i svih drugih žrtava Holokausta. On je govorio u njihovo ime - rekao je Kristof Hojbner, izvršni potpredsednik Međunarodnog komiteta za Aušvic.

U pismu saučešča njegovoj supruzi nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer rekao je da gube "divno ljudsko biće i važnog svedoka istorije".

- Leon Švarcbaum je sam iskusio šta znači kada kriminalni režim suspenduje ljudska prava i ljudsko dostojanstvo - napisao je Štajnmajer i pohvalio ga zbog svedočenja o "najmračnijem periodu Nemačke" posle rata i upozoravanja na opasnost od desničarskog ekstremizma i ksenofobije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: B92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike