Šta su Makron i Putin dogovorili o koridorima za evakuaciju (MAPA)

07.03.2022

09:58

0

Rusija će uz pomoć dronova kontrolisati izlazak stanovnika

Šta su Makron i Putin dogovorili o koridorima za evakuaciju (MAPA)
kremlj - Copyright AP Photo/Thibault Camus, Pool

Na molbu francuskog predsednika Emanuela Makrona upućenu ruskom lideru Vladimiru Putinu, Oružane snage Rusije od 10 sati objavljuju prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora iz Kijeva, Marijupolja, Harkova i Suma, saopštio je Međuresorni koordinacioni štab za humanitarno reagovanje u Ukrajini.

- Uzimajući u obzir katastrofalnu humanitarnu situaciju i njeno naglo pogoršavanje u gradovima Kijev, Harkov, Suma i Marijupolj, kao i na ličnu molbu predsednika Francuske Emanuela Makrona predsedniku Rusije Vlaidmiru Putinu Oružane snage Rusije iz humanih razloga objavljuju „režim tišine“ 7. marta 2022. godine od 10.00 i otvaranje humanitarnih koridora - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Rusija će uz pomoć dronova vršiti kontrolu izlaska stanovnika iz gradova.

 

 

Sa druge strane, predsednik Emanuel Makron demantovao je da je tražio da koridori za evakuaciju civila iz Ukrajine vode u Rusiju.

- Predsednik Republike nije tražio koridore ka Rusiji posle razgovora sa Vladimirom Putinom - saopštila je Jelisejska palata.

U saopštenju se dodaje da predsednik Republike “uporno traži da se civilno stanovništvo pusti i da se dozvoli transport pomoći".

 

 

Kako navodi RIA Novosti, koridor iz Kijeva vodiće u Belorusiju, a civili koji žele da napuste Harkov imaće jedino koridor koji vodi u Rusiju.

Koridori iz Marijupolja i Sumija vodiće prema drugim ukrajinskim gradovima i prema Rusiji.

Podsetimo, predsednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emanuel Makron razgovarali su u nedelju telefonom o situaciji u Ukrajini.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike