"Rusi će umarširati u Kijev": Sve zavisi od NATO-a, a od zahteva Moskve i Srbija bi imala koristi

24.02.2022

14:05

2

Putin je stavio tačku na licemerje Zapada i ovo je kraj zapadne dominacije, kaže Dragan Stanojević

"Rusi će umarširati u Kijev": Sve zavisi od NATO-a, a od zahteva Moskve i Srbija bi imala koristi
krim - Copyright AP Photo, File

Dragan Stanojević, predsednik Međunarodne Organizacije "Srba Evroazije", kaže za 24sedam da rat u Ukrajini neće trajati dugo, a da se može očekivati ulazak ruske vojske u glavni grad Ukrajine Kijev.

Stanojević objašnajva da uzrok današnjeg sukoba u Ukrajini potiče još iz 2014. godine. 

- Osam godina je prošlo od momenta kada je potpisan Minski dogovor. Ali on nije ispoštovan. Ukrajina je na sve moguće izbegavala da ih ispoštuje i realizuje - kaže on i dodaje da je to dovelo do toga da je ruski predsednik Vladimir Putin pre nekoliko dana zatražio da se postupa po tom dogovoru ili da će se "menjati čitava priča".

- Naravno, treba imati u vidu da je ovde reč o sukobu Amerike, preko Ukrajine, sa Ruskijom. Ovo je globalni sukoba, a ruski odgovor je više na globalnom nivou i uperen proti NATO nego protiv Ukrajine. Jer Ukrajina je bila samo marioneta Amerike i Zapada i evo do čega su doveli narod. Ovo je jedan novi svetski poredak. Nije više monopolarni u kome Amerika sve rešava - kaže on i dodaje da je globalna dominacija SAD završena.

Stanojević kaže da Putin tražio povlačenje NATO trupa na stanje iz 1997. godine, a da bi to i za Srbiju mnogo značio jer bi po tome morala da se ukine i baza Bondstil na Kosovu i Metohiji.

- Kada bi oni ispoštovali njegove zahteve to bi za nas značilo spasavanje Kosova i Metohije. Ali naravno da oni to nisu prihvatili - kaže on.

Stanojević objašnjava da su se nakon priznavanja Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR) oni obratili Rusiji za pomoć zbog ubijanja naroda, nakon čega je ruska armija rešila da uđe u sukob i štiti taj narod.

Prema Stanojevićevim informacijama, čak 95 odsto PVO sistema Ukrajine i aerodroma je uništeno. On dodaje da se u ovoj operaciji koriste veoma precizne rakete koje gađaju samo vojne objekte, a ne civile. 

Stanojević je uveren da će Rusi u toku dana završiti ovaj deo operacije koji se tiče onesposobljavanja PVO sistema. 

- Druga je stvar da li će biti taj kopneni deo, mada bi on verovatno trebalo da bude jer nema logike da se na ovome zaustavi. A to znači da će verovatno biti obezbeđivanje nekih novih političkih uslova u Ukrajini. Odnosno, verovatno će biti izvršena neka operacija po oslobađanju ili možda stvaranje nekog novog narodnog parlamenta. Taj proces može da traje malo duže od ovog vojnog aspekta - kaže on.

Printscreen Facebook Dragan Stanojević
 

Na pitanje da li bi Rusi mogli da umarširaju u Kijev, Stanojević veruje da hoće.

- Problem je u tome što su Ukrajince navukli NATO i Zapada u ovaj sukob, a onda su se povukli. To što su oni njima davali oružje, ništa ne znači za rusku tehniku - kaže on.

Međutim, Stanojević tvrdi i da u ukrajinskim redovima postoje ljudi koji su za to da ruska vojska uđe u ovu državu, i da će im pomoći u tome.

- Znamo da se ovakve operacije ne vrše ukoliko ne postoji podrška u gradovima, odnosno na lokalu. Imam informaciju od bivšeg kandidata za predsednika Ukrajine Olega Carjova koji kaže da gde su Rusi ušla u Ukrajinu, narod u nekim mestima izbacuje ruske zastave. On je napisao da je iznenađen da, bez obzira koliko su mediji širili mržnu prema Rusima, narod sada dočekuje rusku vojsku kao oslobodioce - kaže on.

Stanojević je uveren da vojna operacija u Rusiji neće dugo trajati.

Printscreen/YouTube/Минобороны России
 

- Mislim da će u roku od tri dana biti završeno, a da će danas najveći deo biti odrađen. Prvo će onesposobiti ukrajinsku armiju, a onda će se pojaviti političari koji su bili za mir sve ove godine i koji su bili pritiskani. Mislim da će se iz naroda animirati nova politička struktura, a da će onda oni objaviti novu vlast, nove izbore i novi sistem - kaže on.

Dodaje da će NDR i LDR verovatno kasnije da odluče da li će da se pripoje Ruskoj federaciji ili će ostati u sastavu Ukrajine, ako uspe da obezbedi normalno funkcionisanje i život u tim republikama.

Što se tiče Srbije, Stanojević je uveren da ćemo trpeti strane pritiske.

- Treba reći koliko je licemerje Zapada. Svi su se danas pojavili i govore o narušavanju međunarodnog prava, granica... a svi su zaboravili za međunarodno pravo kada su otimali Kosovo i Metohiju. Putin je stavio tačku na licemerje Zapada i ovo je kraj zapadne dominacije - kaže Stanojević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike