"Ovo je mračan dan za Evropu": Šolc se hitno oglasio, osudio Putinov napad na Ukrajinu

24.02.2022

08:13

6

Šolc je od Rusije zatražio hitan prekid vojne akcije

"Ovo je mračan dan za Evropu": Šolc se hitno oglasio, osudio Putinov napad na Ukrajinu
Tan2022-2-18_143436283_2 - Copyright Tanjug/Johanna Geron, Pool Photo via AP

Nemački kancelar Olaf Šolc je ruski napad na Ukrajinu okarakterisao kao povredu međunarodnog prava. U telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim izrazio je solidarnost Nemačke.

- U ovom teškom trenutku vam garantujem punu solidarnost Nemačke - rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

- Ruski napad na Ukrajinu predstavlja eklatantnu povredu međunarodnog prava i on se ni s čim ne može opravdati. Nemačka najoštrije osuđuje ovaj bezobzirni čin predsednika Putina - poručio je Šolc preko Twittera.

Šolc je od Rusije zatražio hitan prekid vojne akcije te najavio da će se u toku dana savetovati s partnerima unutar Europske unije, NATO-a te skupine G7.

- Ovo je grozan dan za Ukrajinu i mračan dan za Europu - poručio je Šolc.

Makron: Rusija mora da prekine akciju

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je učinio poslednji, ali nesrećni napor da postigne mir kroz samit Vladimira Putina i Džoa Bajdena, osudio je napad na Ukrajinu.

- Francuska oštro osuđuje odluku Rusije da ratuje protiv Ukrajine. Rusija mora odmah da prekine svoje vojne operacije. Francuska je solidarna sa Ukrajinom. Stoji uz Ukrajince i radi sa svojim partnerima i saveznicima na okončanju rata - rekao je Makron.

Stižu osude i iz drugih zemalja

Norveška, članica NATO koja deli granicu sa Rusijom na Arktiku, osudila je ruski napad na Ukrajinu, što su učinile, između ostalih i Poljska, Italija i Japan.

- Rusija u potpunosti snosi odgovornost za dovođenje Evrope u ovu veoma mračnu situaciju - naveo je u saopštenju norveški premijer Jonas Gar Stere.

On je rekao i da Moskva mora odmah da obustavi sve vojne akcije kao i da poštuje suverenitet i teriroijalni integritet Ukrajine, prenosi Rojters.

Odvojeno, norveško ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da premešta svoju ambasadu u Ukrajini iz Kijeva u grad Lavov, na zapadu zemlje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike