Zaharova: To što Kijev radi u Donbasu je genocid (FOTO)

18.02.2022

20:09

0

Zaharova: To što Kijev radi u Donbasu je genocid (FOTO)
Capture - Copyright Printscreen/YouTube/RT France

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je to što se događa u Donbasu genocid od strane Kijeva.

- A sada zapadni partneri dozvoljavaju sebi da sumnjaju u to da situacija tamo nije onakva kakva mi govorimo da jeste, da tamo nema masovnih grobnica, da to može biti lažna vest, da tamo situacija nije nalik na genocid. Ne, to zaista nije nalik na genocid, to jeste genocid, prirodni, izjavila je Zaharova za televiziju NTV, prenosi Sputnjik.

- Možda ne u takvom obimu kao u Africi, ali zar treba da operišemo kvantitativnim parametrima ako sedam godina ginu deca, žene, civilno stanovništvo, kada ljudi uopšte ne znaju šta je miran život, kada je za njih zvuk granate nešto sasvim normalno, navela je Zaharova.

Škole i sirotiša prva su evakuisana danas iz oblasti pod kontrolom proruskih snaga zbog povećanog granatiranja ove teritorije od strane snaga zvaničnog Kijeva.

Prema rečima ministra prosvete i nauke LNR Andreja Lustenka, u petak, 18. februara, obustavljen je obrazovni proces na teritoriji DNR. Ova odluka je doneta u vezi sa pretnjom nastavka neprijateljstava.

Ministarstvo saobraćaja LNR je već saopštilo da je sve spremno za evakuaciju civila u Rusiju.

- Zaposleni u ministarstvu su spremni da u okviru prethodno razrađenih vežbi obezbede mere za evakuaciju stanovništva, kao i da pruže sve vidove podrške stanovnicima Republike - rekao je Vladimir Evdohin.

Takođe, i u samoproglašenom Donjecku počelo je slanje civila u Rusiju.

Prvo je evakuisano 225 siročadi iz internata broj 1. Deca su se postrojila u školskom dvorištu i počela da se ukrcavaju u autobuse.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike