Promene u strukturi moći: Pentagon poverio važan posao Majklu Blumbergu

10.02.2022

11:48

0

Vlasnik „Blumberg Data Terminala" naslediće na poziciji Marka Siranđela

Promene u strukturi moći: Pentagon poverio važan posao Majklu Blumbergu
AP20058653043203 - Copyright AP Photo/Michael Wyke

Majkl Blumberg (79), vlasnik jednog od vodećih svetskih provajdera poslovnih vesti, trebalo bi da predsedava Pentagonovim Odborom za inovacije u oblasti odbrane, rekao je portparol Ministarstva odbrane Džon Kirbi novinarima u sredu.

On je objasnio da će multimilijarder „iskoristiti svoje iskustvo i strateške uvide u inovacije, poslovanje i javne usluge“.

Pentagon je rekao da želi da iskoristi Blumbergovo „bogato iskustvo... kao inovatora u poslovanju, vladi i filantropiji“.

Biznismen je rekao da mu je čast da radi sa Ministarstvom odbrane, „našom najvećom vladinom agencijom“, kako bi „pomogao u donošenju novih ideja i spoljne perspektive, koje mogu pomoći u zaštiti Amerikanaca i naših vrednosti, interesa i saveznika širom sveta”.

Vlasnik „Blumberg Data Terminala" naslediće Marka Siranđela, bivšeg izvršnog direktora raketne i satelitske kompanije „SpaceDev". Siranđelo je imenovan na poziciju pod Trampovom administracijom.

AP Photo/Alastair Grant, Pool
Majkl Blumberg

Odbor za inovacije u oblasti odbrane osnovan je 2016. da savetuje Pentagon o tome kako da usvoji iskustvo Silicijumske doline u inovacijama za vojsku. Bivši izvršni direktor Gugla Erik Šmit bio je njegov prvi predsednik, pre nego što ga je Siranđelo zamenio 2020.

Odbor je ukinut u poslednjim danima Trampove administracije, zajedno sa nizom drugih savetodavnih tela. Ministar odbrane Lojd Ostin vratio ga je u sredu i još osam drugih.

Pored toga što je vodio novinski biznis koji mu je pomogao da postane jedan od najbogatijih ljudi na svetu, Blumberg je bio gradonačelnik Njujorka između 2002. i 2013. On je menjao stranke i tražio da ga demokrate nominuju za predsednika tokom izbornog ciklusa 2020. godine, ali nije uspeo da dobije podršku javnosti na predizborima i na kraju je podržao kandidaturu Džozefa Bajdena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike