Turci pravoslavni manastir pretvorili u diskoteku: Doveli di-džejeve, ruska crkva oštro reagovala (VIDEO)

08.02.2022

09:34

0

Umetnici kažu da su imali dobru nameru, ali su samo izazvali veliko negodovanje

Turci pravoslavni manastir pretvorili u diskoteku: Doveli di-džejeve, ruska crkva oštro reagovala (VIDEO)
sumela - Copyright AP Photo/Ibrahim Usta

Pravoslavni manastir Panagija Sumela, izgrađen krajem 4. i početkom 5. veka u turskoj provinciji Trabzon, našao se u centru skandala prošle nedelje. Ruska pravoslavna crkva je čak reagovala.

Bez obzira na to što je manastir zatvoren zbog restauracije i mogućnosti odrona, lokalne vlasti su dale odobrenje trojici di-džejeva da snime reklamu za ovu pravoslavnu svetinju.

Prema rečima jednog od umetnika, oni su želeli da predstave manastir Sumela na drugačiji način - uz pomoć energije muzike. Međutim, uspeli su samo da izazovu veliko negodovanje, uključujući i Ruske pravoslavne crkve.

- Danas je verski sklad u toj zemlji ponovo narušen: u glavnoj istorijskoj svetinji pontijskih Grka, manastiru Panagija Sumela u Trapezundu, lokalne vlasti su dozvolile otvaranje diskoteke - izjavio je šef odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion.

On je primetio da su vlasti to dozvolile kako bi privukle turiste.

- Siguran sam da ruski turisti, koji predstavljaju većinu turista koji posećuju Tursku, nikada ne bi odobrili ovakvo cinično gaženje hrišćanske svetinje. U Rusiji takav odnos prema hramu ili džamiji dovodi do kažnjavanja odgovornih. Zadovoljstvo je videti da bar predstavnici lokalnog stanovništva i turističkog biznisa protestuju zbog onoga što se desilo - dodao je visoki zvaničnik ruske crkve.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike