Afera Partigejt: Objavljen prvi izveštaj o žurkama tokom lokdauna, Džonson u problemu

31.01.2022

15:01

0

Policijska istraga tek treba da utvrdi da li je prekršen zakon

Afera Partigejt: Objavljen prvi izveštaj o žurkama tokom lokdauna, Džonson u problemu
boris-džonson - Copyright AP Photo/Jonathan Short, File

Britanska državna službenica Su Grej, koja je bila zadužena da ispita navode o zabavama koje su održavane u Dauning stritu tokom lokdauna, objavila je preliminarni izveštaj od 12 strana.

Kako se navodi, utvrđeno je da pojedini događaji u premijerovoj rezidenciji tokom lokdauna nije trebalo da se drže dok drugima "nije trebalo da bude dozvoljeno da se razviju onako kako su se razvili".

Prekomerno konzumiranje alkohola nikada nije primereno na radnom mestu, navedeno je između ostalog.

Takođe, ističe se da nijedan član osoblja ne sme da se oseća ugroženo toliko da ne može da prijavi zabrinutost zbog određene vrste ponašanja.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

Su Grej je istakla i da ne može mnogo da kaže o samim događajima dok traje policijska istraga i da će opširniji izveštaj tek uslediti.

- Nije na meni da kažem da li je prekršen zakon, to je stvar policije - navela je.

Pretpostavlja se da će već u narednim satima, pogotovo iz opozicionih krugova, čuti koliko je sam premijer Džonson doprineo kršenju mera.

Džonson je prethodno primio najnovije informacije o toku interne istrage o zabavama organizovanim u njegovoj rezidenciji u Dauning stritu kojima su kršene epidemiološke mere i ograničenja, saopšteno je danas iz kabineta premijera.

Džonson je suočen sa najvećom pretnjom kao premijer Velike Britanija zbog optužbi za organizovanje zabava u Dauning stritu broj 10, rezidenciji britanskih premijera, u periodu kada su u celoj Britaniji bile na snazi oštre restrikcije i lokdaun.

On je do sada odolevao sve glasnijim pozivima da podnese ostavku tražeći od gnevnih poslanika u britanskom parlamentu da sačekaju izveštaj više državne službenice Su Grej.

Londonska gradska policija ranije je potvrdila da je otvorila istragu o nekim od događaja kako bi procenila da li su počinjena krivična dela.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike