Proživela bajku sa svega 19 godina: Devojčurak koji je preleteo planetu za 155 dana! (FOTO)

20.01.2022

20:31

0

Njen let u ultralakom avionu "Šark" trebalo je da traje tri meseca, ali zbog lošeg vremena i problema sa vizama bila je prizemljena ponekad nedeljama, zbog čega je njena avantura produžena za oko 60 dana

Proživela bajku sa svega 19 godina: Devojčurak koji je preleteo planetu za 155 dana! (FOTO)
profimedia-0654857356 - Copyright Profimedia

Devetnaestogodišnja avijatičarka belgijsko-britanskog porekla Zara Raderford, postavila je svetski rekord kao najmlađa žena koja je samostalno obletela svet, sletevši danas svojim malim avionom na zapad Belgije, 155 dana nakon što je krenula na put.

Raderfordova će se naći u Ginisovoj knjizi rekorda nakon što je postavila rekord koji je od 2017. godine držala 30-godišnja američka avijatičarka Šesta Vaiz, preneo je AP.

Ukupni rekord će ostati van domašaja Raderfordove, pošto je Britanac Trevis Ladlov postavio rekord prošle godine kao 18-godišnjak.

Njen let u ultralakom avionu "Šark" trebalo je da traje tri meseca, ali zbog lošeg vremena i problema sa vizama bila je prizemljena ponekad nedeljama, zbog čega je njena avantura produžena za oko dva meseca.

- Zima u Evropi znači mnogo izazova - rekla je Raderfordova, koja je morala da se nosi sa minus 35 Celzijusovih stepeni u Sibiru, ali i plus 32 Celzijusa u Indoneziji.

Magla, dim od šumskih požara, pa čak i tajfuni, takođe su je zadržavali.

Na svom putu dugom više od 52.000 kilometara, zaustavila se na pet kontinenata i posetila 41 državu.

- To je avantura, definitivno - istakla je mlada avijatičarka.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike