Džonson konačno priznao da je bilo žurki usred lokdauna: Izvinjavam se i moram da preuzmem odgovornost (VIDEO)

12.01.2022

13:23

0

Kako kaže, verovao je da je u pitanju "radni događaj"

Džonson konačno priznao da je bilo žurki usred lokdauna: Izvinjavam se i moram da preuzmem odgovornost (VIDEO)
džonson - Copyright AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Britanski premijer, Boris Džonson, priznao je danas da je prisustvovao okupljanju u bašti u njegovoj rezidenciji u Dauning stritu u maju 2020. godine, kada je na snazi bio lokdaun zbog pandemije koronavirusa, i uputio izvinjenje.

- Želim da se izvinim. Bilo je stvari koje nismo uradili kako treba i moram da preuzmem odgovornost - rekao je Džonson obraćajući se u britanskom parlamentu.

Premijer je rekao da je bio na okupljanju u bašti 20. maja 2020. godine kako bi zahvalio osoblju, a da se 20 minuta kasnije vratio u svoj kabinet.

On je dodao da, kada je naknadno razmislio, trebalo sve okupljene da pošalje unutra i da nađe drugi način da zahvali osoblju.

Džonson je rekao da je, kada je otišao u baštu, verovao da je u pitanju "radni događaj".

Laburisti i pojedini poslanici torijevaca u britanskom parlamentu ranije su zatražili hitan odgovor na pitanje da li je Džonson tokom lokdauna 2020. godine prisustvovao događaju pod nazivom "ponesi svoje piće" u bašti Dauning strita.

Tokom žestoke debate u donjem domu britanskog parlamenta, zamenik lidera laburista Angela Rajner je istakla da premijer "može da beži, ali da se ne može sakriti" od istrage o okupljanju u maju 2020. godine, navodi BBC.

Lider škotskih konzervativaca Daglas Ros je rekao da Džonson mora da podnese ostavku ako se utvrdi da je prekršio kovid pravila.

Britanska TV mreža ITV je juče objavila mejl glavnog Džonsonovog sekretara Martina Rejnoldsa, koji je 20. maja 2020. godine, kada su pravila lokdauna u Engleskoj zabranjivala velika okupljanja na otvorenom, pozvao 100 zaposlenih na "društveno distancirano piće u bašti na broju 10".

U pozivu su ljudi pozvani da "ponesu svoje piće" i "iskoriste lepo vreme na najbolji način".

U toku je istraga, koju vodi viši državni službenik Sju Grej, o ovom događaju i drugim skupovima koji su se održavali u vladinim prostorijama tokom 2020. godine.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike