Kijev panično optužuje Minsk: "Iza sajber napada su hakeri povezani s beloruskim specijalnim službama"

15.01.2022

22:50

0

Na početnoj stranici sajta Ministarstva obrazovanja i nauke saopšteno je da su navodno svi podaci Ukrajinaca procureli

Kijev panično optužuje Minsk: "Iza sajber napada su hakeri povezani s beloruskim specijalnim službama"
Ilustracija - Copyright Pixabay

Ukrajina smatra da iza najnovijeg sajber napada na sajtove ukrajinskih državnih organa stoje hakeri navodno povezani sa beloruskim specijalnim službama.


- To je grupa koja se bavi sajber špijunažom a povezana je sa specijalnim službama Belorusije, rekao je zamenik sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Sergej Demedjuk agenciji Rojters.

On smatra odgovornom grupu poznatiju kao UNC1151.

- Nanošenje štete sajtovima samo je pokriće za još razornije aktivnosti koje su se odvijale iza kulisa i čije ćemo posledice osetiti u skorijoj budućnosti“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, ista grupa izvodila je sajber napade na Litvaniju, Letoniju, Poljsku i Ukrajinu a takođe širila materijal u kojem se osuđuje prisustvo NATO u Evropi.

Iz kabineta predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka za sada nema odgovora na molbu britanske agencije da prokomentarišu Demedjukove tvrdnje.

Podsetimo, državni sajtovi Ukrajine prethodne noći su bili izloženi najjačem hakerskom napadu u poslednje četiri godine, a međunarodni partneri Kijeva uključili su se u rasvetljavanje okolnosti.

Na početnoj stranici sajta Ministarstva obrazovanja i nauke saopšteno je da su navodno svi podaci Ukrajinaca procureli. Kasnije je državna Služba za specijalne komunikacije i zaštitu informacija Ukrajine saopštila da nije došlo do curenja ličnih podataka, te da većina sajtova ponovo radi.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike