Severna Koreja ispalila dve rakete, pa zapretila Americi zbog sankcija: Reakcija će biti jača i veća

14.01.2022

11:13

0

Projektili su najverovatnije pali u more kod japanske eksluzivne ekonomske zone

Severna Koreja ispalila dve rakete, pa zapretila Americi zbog sankcija: Reakcija će biti jača i veća
Tan2022-1-14_91916789_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

Severna Koreja ispalila je danas najmanje dve balističke rakete, saopšteno je iz Južne Koreje nakon prvobitnih informacija da je Pjongjang testirao jedan projektil, treći put od početka godine.

Južnokorejska vojska navela je da je detektovala dve balističke rakete kratkog dometa, ispaljene istočno od provincije Pjongan, sa zapadne obale Severne Koreje nedaleko od granice sa Kinom.

Projektili su najverovatnije pali u more kod japanske eksluzivne ekonomske zone, prenela je televizija NHK, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika japanskog ministarstva odbrane, prenosi Rojters.

- Akcije Severne Koreje, uključujući ponovno ispaljivanje balističkih raketa, predstavljaju pretnju za bezbednost naše države i regiona, i važno su pitanje za celokupnu međunarodnu bezbednost - rekao je zvaničnik japanske vlade Hirokazu Macuno na konferenciji za medije.

Dve rakete letele su oko 430 kilometara do maksimalne visine od 36 kilometara, navela je južnokorejska vojska i dodala da će pratiti razvoj situacije uz zadržanje vojne gotovosti.

Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man
 

U Seulu je tim povodom održana hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojem je izraženo "žaljenje" zbog najnovijeg raketnog testa Severne Koreje, saopšteno je iz predsedništva.

Pjongjang upozorio Vašington posle uvedenih sankcija

Američka optužba za legitimno korišćenje prava na samoodbranu očigledna je provokacija, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje.

U saopštenju se upozorava na neodređenu "jaču i veću reakciju" ukoliko Sjedinjene Američke Države zauzmu konfrontacioni stav, prenosi agencija Rojters.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena uvela je prve sankcije zbog programa naoružavanja Severne Koreje, a nakon niza lansiranja raketa, uključujući dva od prošle nedelje.

Takođe je pozvala Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da preduzme mere protiv nekoliko severnokorejskih pojedinaca koji su optuženi za kršenje rezolucija Saveta bezbednosti kojima se zabranjuje razvoj raketnog i nuklearnog oružja Severne Koreje.

Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File
 

Severna Koreja je saopštila da je nedavno lansiranje hipersonične rakete bilo zbog pojačanja njene strateške vojne snage.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je da, iako Vašington možda govori o diplomatiji i dijalogu, njegove akcije pokazuju da je "još uvek zaokupljen svojom politikom izolacije i gušenja" Severne Koreje.

U sredu su SAD unilateralno uvele sankcije Pjongjangu zbog testiranja projektila, a takođe su šest državljana Severne Koreje, jedan Rus i ruska kompanija stavljeni na crnu listu, preneo je Rojters. Oni su optuženi da su iz Rusije i Kine nabavljali materijal za raketni program.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike