"Pregovori SAD i Rusije su neuspešni": Moskva se ruga pretnjama koje stižu iz Vašingtona

13.01.2022

11:07

0

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov i portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarisali su aktuelnu situaciju

"Pregovori SAD i Rusije su neuspešni": Moskva se ruga pretnjama koje stižu iz Vašingtona
Tan2021-12-24_155636568_0 - Copyright (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Poziv američkog Kongresa da se uvedu nove sankcije protiv Rusije, među kojima su i sankcije za ruske lidere, neće zastrašiti Moskvu, izjavio je danas ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

- Verujemo da su pozivi sa Kapitol hila o uvođenju sankcija Rusiji, kao i pojedinim ruskim liderima, provokativni čin i da su besmisleni. Neće nas zastrašiti sankcije - rekao je Antonov, a objavila je ruska ambasada u SAD na Fejsbuku.

Antonov je naveo da iza zahteva poslanika da se kazni Rusija stoji pokušaj da se utiče na Moskvu u pozadini tekućih razgovora o evropskoj bezbednosti.

- Mi vidimo takav pritisak kao nesposobnost SAD da brani svoje stavove za pregovaračkim stolom na razuman način - istakao je Antonov, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, "tvrdnje o navodnom planu napada Rusije na susednu državu plod su bolesne mašte lokalnih rusofobičnih krugova".

- Ovo je posledica njihovog mentalnog poremećaja. Odgovor je nedvosmislen: nemamo agresivne namere prema Ukrajini. Izgleda da su američki političari lansirali mit o ''skoroj ruskoj invaziji'' na Ukrajinu u medijima i sada se suočavaju sa sopstvenim strahovima - naveo je on.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Ruski ambasador je naglasio da "u ovim okolnostima preporučuje američkim poslanicima da dvostranački povuku SAD iz najdubljih ekonomskih i političkih kriza".

- Ne želimo konfrontacije. Naš izbor je da se izgradi jednak, pragmatičan odnos između Rusije i SAD. Vreme je da politčari u SAD prestanu sa pretnjama. Takva strategija neće doneti ništa dobro američkom narodu. Mi smo ove nedelje, u Ženevi i Briselu, izneli svoju inicijativu o rešavanju krize. Čekamo adekvatan odgovor, ne u formi populističkih izjava, već u vidu razumnih pisanih predloga - istakao je Antonov.

Pregovori SAD i Rusije neuspešni

Zvanični Kremlj ocenio je danas kao neuspešne ovonedeljne bezbednosne pregovore Rusije sa Sjedinjenim Državama i NATO-om, navodeći da postoji neslaganje oko fundamentalnih pitanja.

- Razgovori su pokrenuti kako bi se dobili konkretni odgovori na konkretna pitanja. I utvrđena su neslaganja oko ključnih pitanja. To je loša stvar - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi ruska agencija TASS.

Peskov je dodao da Moskva "krajnje negativno" gleda na predlog zakona o sankcijama koji su predstavile demokrate u američkom Senatu, i da to izgleda kao pokušaj pritiska na Moskvu, prenosi agencija Rojters.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

- Nacrt novih antiruskih sankcija predložen u Kongresu SAD može se izjednačiti sa inicijativom za prekid odnosa, pošto će neminovno uslediti adekvatan odgovor Rusije - rekao je Peskov novinarima.

Komentarišući činjenicu da sankcije mogu biti uvedene i protiv "Severnog toka 2", Peskov je podsetio da je reč o komercijalnom projektu i da je besmisleno da se dovodi u vezu sa bezbednošću.

- Dovođenje u vezu ''Severnog toka 2'' sa bezbednosnim pitanjima u Evropi je apsurdno. To je još jedna potvrda o tome šta stoji iza svega toga. Pokušaji pritiska na Rusiju, pokušaji nelojalne ekonomske konkurencije i tako dalje - ocenio je on.

Osim toga, on je dodao i da Moskva osuđuje nacrt novih američkih sankcija protiv Rusije, jer to "otežava tok pregovora, iako neuspešnih".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike