Metropola zatvorila nevakcinisane: Ko prekrši pravila može da završi i u zatvoru

06.01.2022

10:41

0

Mere će ostati na snazi najranije do 15. januara

Metropola zatvorila nevakcinisane: Ko prekrši pravila može da završi i u zatvoru
manila - Copyright AP Photo/Aaron Favila

Vlasti u filipinskoj prestonici Manili zabranile su nevakcinisanima da napuštaju svoje domove osim zbog kupovine namirnica, odlazak na posao, kod lekara ili zbog vežbanja. Prekršiocima će biti izrečene velike novčane kazne, zatvorska kazna ili oboje.

Odluka je objavljena 3. januara, a važi za oblast Manile u kojoj živi oko 14 miliona ljudi. Prema novim merama, oni koji nisu primili dve doze vakcine protiv korone moraju da ostanu kod kuće, osim u nekoliko situacija - kupovina namirnica ili odlazak kod lekara, na posao ili zbog vežbanja u blizini mesta stanovanja.

AP Photo/Aaron Favila
 

Oni koji rade u kancelariji moraće da urade kovid test svake dve nedelje o svom trošku. Takvi testovi navodno koštaju 100 dolara ili više u nekim slučajevima.

Mesta koja su sada zabranjena za nevakcinisane uključuju kafiće, restorane i tržne centre, kao i sve vrste javnog prevoza. Ljudi za koje se utvrdi da krše pravila mogu očekivati novčanu kaznu u iznosu do 1.000 dolara ili zatvorsku kaznu do šest meseci. Štaviše, prema medijskim izveštajima, prekršioci se mogu suočiti i sa novčanom i zatvorskom kaznom.

AP Photo/Aaron Favila
 

Mere će ostati na snazi najranije do 15. januara, a mogu da budu produžene ukoliko broj obolelih nastavi da raste. Neki Filipinci su na društvenim mrežama kritikovali odluku vlasti.

Blizu 70 posto stanovnika metropole je već vakcinisano protiv kovida.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike