Omikron i zima napravili haos: Otkazano oko 2.000 letova u svetu, odloženo preko 3.000

27.12.2021

15:14

0

Poremećaji u redu letenja izazvani širenjem omikron soja nastavljaju se i posle božicnog vikenda u svim delovima sveta

Omikron i zima napravili haos:  Otkazano oko 2.000 letova u svetu, odloženo preko 3.000
Ilustracija - Copyright Pixabay

Prema podacima portala Flightaware.com danas je otkazano skoro 2.000 letova, a odloženo ili pomereno gotovo 3.000.

Zbog širenja omikron soja korona virusa u SAD od Badnjeg dana se otkazuju letovi najvećih avio-prevoznika kompanija Junajted, Delta i Džet Blu.

Na Badnji dan je otkazano više od 700 letova, još 997 na sam dan Božića, a procenjuje se da je u svetu otkazano ukupno preko osam hiljada letova, prenosi Glas Amerike.

- Otežani zimski vremenski uslovi u nekim delovima SAD i širenje omikron soja kovida-19 utiču na red letenja kompanije Delta tokom praznika, navedeno je ranije u saopštenju tog američkog avio-prevoznika uz uveravanja da se čini sve kako bi se preusmerile i zamenile letelice i posade i kako bi putnici ipak stigli na svoje destinacije.

Poremećaji u redu letenja izazvani širenjem omikron soja nastavljaju se i posle božicnog vikenda u svim delovima sveta.

U Japanu je otkazano više od 100 letova na domaćim linijama zbog velike snežne oluje u severnim i zapadnim delovima te zemlje, a prema podacima koje su objavile kompanije ANA holdings i Japan Airlines, ukupno 7.560 putnika je zbog toga bilo primorano da menja svoje planove.

U Kini se otkazuju letovi najvećih avio-prevoznika poput Čajna isterna (368) i Er Čajne (141), a najteže pogođeni aerodromi su u Pekingu i Šangaju, sa ukupno preko 300 otkazanih letova, preneo je ranije BBC.

U Hong Kong je stupila na snagu zabrana u trajanju od dve nedelje za avione iz Južne Koreje nakon otkrivanja putnika pozitivnih na kovid-19.

Zabeleženi slučajevi kovida-19 naglo rastu u svim delovima sveta, uglavnom zbog širenja omikron soja.

Novi soj čini skoro tri cetvrtine novozaraženih u SAD, čak 90 odsto inficiranih u pojedinim oblastima kao što je Istocna obala.

Prosecan broj obolelih od kovida- 19 u SAD tokom protekle nedelje povećan je za 45 odsto, na čak 179.000 dnevno, a u Kini čitav grad Sijan sa oko 13 miliona stanovnika je zatvoren kako bi se sprečilo širenje zaraze, preneo je ranije Rojters.

Stručnjaci pozivaju na oprez uprkos tome što istraživanja sugerišu da omikron soj izaziva blaže simptome bolesti i manje hospitalizacija u odnosu na prethodne varijante korona virusa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike