Otkazano skoro 7.000 letova širom sveta: Nije samo omikron krivac već i snežna oluja (VIDEO)

26.12.2021

08:25

0

Veliki problem zbog širenja novog soja virusa

Otkazano skoro 7.000 letova širom sveta: Nije samo omikron krivac već i snežna oluja (VIDEO)
aerodrom - Copyright AP Photo/Rick Bowmer

Broj letova otkazanih ovog vikenda širom sveta zbog omikron varijante koronavirusa, jutros se približio brojci od 7.000 i očekuje se da će do kraja dana još porasti.

Prema sajtu FlajtAver, više od 2.800 letova otkazano je u subotu, oko 2.400 u petak.

Do nedelje ujutru, širom sveta otkazano je skoro 1.600 letova, a više skoro 2.000 je odloženo.

Omikron još nije detektovan u Kini, ali se u toj zemlji takođe primenjuju stroga ograničenja zbog nekoliko slučajeva infekcije delta sojem i zbog toga kineske avio-kompanije otkazuju najviše letova u svetu.

AP Photo/David Zalubowski
 

Prema dostupnim podacima, 540 letova je otkazala kompanija "Čajna Istern", 267 letova kompanija "Er Čajna", što je četvrtina ukupnog broja letova te kompanije.

Kina primenjuje strategiju nulte tolerancije prema koronavirusu i za samo pet dana je 13 miliona ljudi zatvoreno u gradu Sianu, u centralnom delu zemlje.

Ovo je dovelo tri glavne kineske avio-kompanije, "Er Čajna", "Čajna istern" i "Čajna sautern", u veoma tešku situaciju, a u trećem kvartalu ove godine izgubile su više od milijardu evra.

U subotu je otkazano skoro 1.000 letova iz SAD i ka toj zemlji, a dan ranije 690.

AP Photo/David Zalubowski
 

Na sajtu FlajtAver ne navodi se razlog, međutim kompanije "Delta", "Junajted" i "Džet Blu" saopštile su još u petak da širenje omikron soja izaziva probleme sa osobljem što posledično dovodi do otkazivanja letova.

Evropske i australijske avio-kompanije su takođe bile primorane da otkazuju svoje letove tokom praznične sezone zbog istih problema i širenja koronavirusa.

I u Japanu je otkazano više od 100 domaćih putničkih letova, ali ne zbog pandemije, već zbog velikog snega u severnim i zapadnim delovima zemlje, saopšteno je iz dve najveće japanske avio-kompanije.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike