Objavljen nacrt novog Ustava Belorusije: Da li će on odlučiti o Lukašenkovoj sudbini?

27.12.2021

16:07

0

Referendum o izmenama Ustava trebalo bi da bude održan najkasnije u februaru 2022. godine, a pre toga će biti održana javna rasprava

Objavljen nacrt novog Ustava Belorusije: Da li će on odlučiti o Lukašenkovoj sudbini?
Profimedia

U Belorusiji je objavljen nacrt amandmana na Ustav pred referendum o ustavnim izmenama koji je planiran za drugu polovinu februara 2022. godine, piše "Sputnjik".

U dokumentu se navodi:

- isključuje se vojna agresija sa teritorije Belorusije protiv drugih država;

- zabranjuje se stranim državljanima i organizacijama da finansiraju izbore;

- jedna osoba može biti predsednik države najviše dva mandata;

- ograničenje o broju predsedničkih mandata stupa na snagu nakon stupanja na dužnost ponovo izabranog predsednika;

- uvodi se Beloruska narodna skupština kao vrhovni organ narodne vlasti;

- predsednika može da smeni Beloruska narodna skupština u slučaju sistematskog ili grubog kršenja Ustava ili izdaje države, ili drugog krivičnog dela (predsednik može biti smenjen sa funkcije odlukom parlamenta samo u slučaju bolesti);

Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP
 

- predsednik može da proglasi vanrednu situaciju u slučaju pobune, masovnih ili drugih nereda (sada je to moguće u slučaju prirodne katastrofe, a takođe u slučaju nereda koje prati nasilje ili postoji pretnja nasiljem, što dovodi do opasnosti po život i zdravlje ljudi, teritorijalne celovitosti i postojanja države);

- predsednik, koji više nije na toj dužnosti, ne može da odgovara za odluke koje je doneo tokom njegovog mandata;

- u slučaju da predsednik umre nakon atentata ili usled terorističkog napada, vojne agresije ili drugih nasilnih akcija, onda se uvodi vanredna situacija ili ratno stanje, a državni organi deluju u skladu sa odlukama Saveta bezbednosti. Predsedavajući Savetom bezbednosti će u tom slučaju biti predsedavajući Savetom republike (sada, ako predsednik ne može da ispunjava svoje obaveze, njega menja premijer);

- osoba koja više nije na mestu predsednika može postati doživotni senator.

Referendum o izmenama Ustava trebalo bi da bude održan najkasnije u februaru 2022. godine, a pre toga će biti održana javna rasprava.

Printscreen/YouTube/ Belta
 

U novembru je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio da je opozicija koja se nalazila van zemlje pripremila novi plan destabilizacije koji je povezan sa ustavnim promenama.

U decembru je načelnik Glavne uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (GUBOPiK) Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije Vjačeslav Orlovski rekao da nema preduslova za masovne proteste u vezi sa predstojećim referendumom, ali se ne mogu isključiti pojedinačne akcije.

Podsetimo, Lukašenko je 16. marta potpisao Ukaz o formiranju Ustavne komisije koja se bavi ustavnim izmenama. Komisija ima 36 članova. Ona je iznela šefu beloruske države svoje predloge, ali Lukašenko je krajem jula vratio nacrt na doradu. Krajem avgusta Komisija je uputila predsedniku dorađenu, konačnu verziju predloga izmena Ustava.

Lukašenko je ranije obećao da će podneti ostavku nakon usvajanja amandmana na Ustav. Komisija za pripremu dopuna već je počela sa radom.

Bonus video

24sedam TV

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik