Zaharova odbacila tvrdnje zapada: Neširenje NATO glavna tema razgovora sa SAD

25.12.2021

17:44

0

Rusija je uputila sredinom decembra SAD i NATO svoj predlog sporazuma

Zaharova odbacila tvrdnje zapada: Neširenje NATO glavna tema razgovora sa SAD
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila je danas tvrdnje SAD i nekih zapadnih zemalja da pitanje neširenja NATO na istok neće biti tema razgovora o bezbednosnim garancijama koje je Moskva tražila.

- Tim povodom, naglašavamo da su upravo neširenje NATO i neraspoređivanje oružanih sistema koji prete našoj bezbednosti kod ruskih granica glavno pitanje u predstojećim razgovorima sa SAD i NATO. To treba jasno da razumeju oni koji još uvek nisu shvatili suštinu pozicije Moskve, rekla je Zaharova danas, prenosi TASS.

Rusija je uputila sredinom decembra SAD i NATO svoj predlog sporazuma u kojem traži bezbednosne garancije.

Dokumentarni film "Razgovori sa Putinom" Promo/MCF
 

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je istako da predlozi Moskve o bezbednosnim garancijama upućeni NATO nisu ultimatum i da Rusija očekuje konstruktivan i suštinski razgovor sa jasnim i konačnim rezultatom koji će obezbediti jednaku bezbednost za sve.

Putin je ocenio je da je širenje NATO na istok posledica euforije posle pobede u Hladnom ratu i pogrešne procene i dodao da je Rusija spremna da preduzme vojno-tehničke mere ako se NATO približi njenim granicama.

On je na nedavnoj sednici kolegijuma Ministarstva odbrane u proširenom sastavu rekao da Sjedinjene Američke Države i saveznici moraju da shvate da Rusija jednostavno "nema gde da se povuče" ako se njihovo oružje pojavi u Ukrajini.

- Oni rade šta žele. Ali ono što sada rade na teritoriji Ukrajine ili što će pokušati ili uraditi, to nije na hiljade kilometara daleko od naše granice. To je na pragu naše kuće. Moraju da shvate da mi jednostavno nemamo gde dalje da se povučemo, naglasio je Putin tom prilikom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike