„Jota“ stiže: Stanje pripravnosti, čeka se „katastrofalan“ uragan pete kategorije (FOTO+VIDEO)

16.11.2020

11:17 >> 11:45

0

Nekoliko dana posle Ete, sada Jota planira da napadne Nikaragvu i Honduras

„Jota“ stiže: Stanje pripravnosti, čeka se „katastrofalan“ uragan pete kategorije (FOTO+VIDEO)
Copyright Pixabay

Brzi uragan „Jota“, koji zahvata zapadne Karibe i ovog ponedeljka se transformiše u vrlo opasnu oluju kategorije 4, kreće se prema delu Centralne Amerike koji je pre nešto više od nedelju dana doživeo udar uragana „Eta“.

Stručnjaci su istakli da „Jota“ i dalje pokazuje znake rasta i jačanja, a do dolaska u pomenuto područje, mogala bi da preraste u katastrofalnu kategoriju 5.

U toku je evakuacija u niskim područjima Nikaragve i Hondurasa, kao i u blizini zajedničke granice, jer su se tu osetili prvi udari uragana.

Uragan Eta udario u karipsku obalu: Nosio krovove, čupao drveće i dalekovode u siromašnim krajevima (FOTO+VIDEO)
Razorni uragan napada Centralnu Ameriku: “Eta” kosi sve pred sobom brzinom od 240 kilometara na sat (FOTO+VIDEO)

„Jota“ je u nedelju ujutru postala uragan, i očekivalo se da će preko noći stići na kolumbijsko ostrvo Providensija, međutim, neočekivano je usporila, ali je došla do najavljenog nivoa.

Na kopno Centralne Amerike trebalo bi da stigne do ponedeljka uveče, što je nedovoljno vremena da se evakuišu baš svi, ali dovoljno za one koji su najugroženiji.

„Jota“ za sada ide brzinom od 230 kilometara na sat, ali će s vremenom biti mnogo žešći udari.

U Hondurasu su obavezne evakuacije započele pre vikenda, a do nedelje uveče 63.500 ljudi se smestilo u 379 skloništa samo u severnom regionu, dok je čiava zemlja u stanju pripravnosti.

Nikaragvanski zvaničnici rekli su da je do nedelje po podne oko 1.500 ljudi, od kojih je polovina mlađe populacije, evakuisano iz niskih područja na severoistoku zemlje, uključujući sve stanovnike Kajo Miskitosa, regiona gde je u opasnosti više od 83.000.

Čak i da „Jota“ nije toliko jaka, problem predstavlja činjenica da je „Eta“, koja je udarila 3. novembra, ostavila mnoga klizišta i tlo koje je poplavljeno, a njena “prijateljica” će se kretati u manje-više sličnom smeru.

Svi se nadaju da će „Jota“ obeležiti i kraj sezone uragana, koja je prognozirana za 30. novembar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike