Velelepno zdanje vredno divljenja: Zavirite u vilu u kojoj se održava samit Putina i Bajdena (VIDEO)

16.06.2021

14:45

0

Autor: Vladimir Tanacković

Njeni administratori imali su ozbiljan posao pripremajući je za sastanak lidera svetskih sila

Vladimir Putin , Dzo Bajden Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko,,Markus Schreiber

Samit američkog i ruskog predsednika, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, koji se održava u Ženevi u vili La Granž, počeo je pre nešto manje od dva sata. Njih dvojica su se sreli ispred zdanja iz 18. veka, a pre ulaska su se rukovali pred okupljenim novinarima i foto-reporterima.

Vladimir Putin i Džozef Bajden u vili La Granž; Tanjug/Denis Balibouse/Pool Photo via AP

Kada su se smesili u raskošnu biblioteku, seli su jedan naspram drugog, a Putin je zahvalio američkom kolegi što je inicirao ovaj sastanak, na šta mu je Bajden rekao da je uvek bolje da se sretnu “lice u lice”.

Vladimir Putin i Džozef Bajden u vili La Granž; Tanjug/Mikhail Metzel/Pool Photo via AP

– Kao što rekoh napolju, smatram da je uvek bolje da se sretnemo lice u lice – kazao mu je Bajden, a Putin je dodao da se nada da će sastanak biti produktivan.

Vladimir Putin i Džozef Bajden u vili La Granž; Tanjug/Mikhail Metzel/Pool Photo via AP

Kada su se smestili, razgovor je počeo, a sa njima u prostoriji sedeli su državni sekretar Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Istorija velelepnog zdanja iz 18. veka

Vila u kojoj se samit održava privukla je veliku pažnju svetskih medija, a njeni administratori imali su ozbiljan posao pripremajući je za sastanak lidera svetskih sila.

La Granž je vila koja je smeštena na levoj ovali Ženevskog jezera, a za potrebe samita je okrečena, nameštaj je obnovljen, a parket zamenjen.

Vila La Granž; Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

U park, na površini od 20 hektara koji okružuju vilu, postavljena je i nova trava, a cela oblast, koja je obično puna izletnika, zbog samita je zatvorena za javnost i ograđena bodljikavom žicom.

Vila La Granž; Tanjug/Martial Trezzini/Keystone via AP

Ova velika vila bila je u vlasništvu ženevskih patricijskih porodica, ali je na kraju zaveštana gradu. Javnost retko kad može da obiđe njenu unutrašnjost, biblioteku, sobe za prijem i spavaće sobe, i to samo u prisustvu vodiča.

Vila La Granž; Tanjug/Martial Trezzini/Keystone via AP

Imanje je šezdesetih godina 17. veka napravio trgovac Džeks Frankonis. Bankar Mark Lulin kupio ga je 1706, a trojica njegovih sinova izgradili su između 1768. i 1773. dvorac u francuskom stilu i zgrade koje ga okružuju.

Vila La Granž; Tanjug/Martial Trezzini/Keystone via AP

Posle toga od bankara ga je 1800. kupio Francis Favra, brodovlasnik koji je bogatstvo stekao trgujući sa istokom iz francuske luke Marsej.

Vila La Granž; Tanjug/Martial Trezzini/Keystone via AP

Porodica Favre transformisala je kuću i park i dozidala veliku biblioteku, u kojoj se danas nalazi oko 15.000 knjiga koje pripadaju Fransoaovom sinu, a najstarije knjige koje se tamo čuvaju datiraju iz 15. veka.

Upravo u ovom zdanju 1864. održana je svečana ceremonija za diplomate koji su potpisali prvu Ženevsku konvenciju o lečenju bolesnih i ranjenih boraca.

Pročitajte još

Vlijam Favre je 1917. godine vilu i imanje zaveštao gradu, a kuća se koristila za gradske prijeme. Kada je sledeće godine preminuo, sve knjige u biblioteci testamentom su pripale gradu Ženevi.

Park je za javnost otvoren 1918. godine, a u vili je 1921. održan i prijem za prvu konferenciju Crvenog krsta posle Prvog svetskog rata. Na ovom sastanku organizacija se obavezala da će pomagati žrtvama građanskog rata.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti