Stiže velika erupcija vulkana na Islandu: Naučnici u strahu od mogućih posledica (FOTO+VIDEO)

11.10.2020

10:30

0

Postoje jasni znaci da se vulkan Grimsvotn ponovo sprema za erupciju

Pixabay

Ledom prekriveni vulkan Grimsvotn na Islandu proizveo je neobično veliku i snažnu erupciju 2011. godine, odvodeći pepeo u atmosferu 20 kilometara, što je prouzrokovalo otkazivanje oko 900 putničkih letova. Poređenja radi, mnogo manja erupcija Ejafjalajokula 2010. dovela je do otkazivanja oko 100.000 letova.

Razumljivo je da će svako pominjanje još jedne eksplozivne erupcije islandskog vulkana izazvati zabrinutost u avio industriji koja se trenutno vrti oko pandemije COVID-19. Kao rezultat toga, vlasti u toj državi su nedavno podigle nivo pretnje za ovaj vulkan.

Grimsvotn je neobičan pre svega jer leži gotovo u potpunosti ispod leda, a jedini trajno vidljivi deo je stari greben na njegovoj južnoj strani koji čini ivicu velikog kratera. I upravo su se na dnu ovog grebena, ispod leda, dogodile najnovije erupcije.

Još jedna interesantna činjenica je ta što je izlaz toplote iz vulkana izuzetno visok, a to topi prekriveni led. Svež led neprekidno teče u krateru gde se topi, i tako nivo vode samo raste.

Ova rastopljena voda može iznenada da izađe i nakon putovanja oko 45 km prema jugu ispod leda izlazi na marginu leda kao poplava koja je u prošlosti uništavala puteve i mostove. Srećom, može se pratiti prolaz vode ispod leda do njegovog izlaza, pa su putevi na vreme zatvoreni kako bi se izbeglo da putnici budu zahvaćeni poplavom.

Grimsvotn je najčešći eruptivni vulkan na Islandu, a tokom proteklih 800 godina sa sigurnošću je potvrđeno 65 erupcija. Vremenski razmaci između erupcija su promenljivi – i, na primer, pre veće erupcije 2011. bilo je manjih erupcija u 2004, 1998. i 1983. sa razmacima između četiri i 15 godina.

Presudno je, a imajući na umu i sledeću erupciju, čini se da Grimsvotn ima obrazac retkih većih erupcija koje se javljaju na svakih 150-200 godina (na primer 2011, 1873, 1619), s manjim i češćim erupcijama koje se dešavaju otprilike jednom u dekadi.

Velika učestalost erupcija vulkana omogućava naučnicima da otkriju obrasce koji dovode do erupcija. A ako se ponavljaju svaki put kada vulkan eruptira, onda će naučnici biti sigurniji da će se erupcija verovatno dogoditi u bliskoj budućnosti. Međutim, retko je moguće precizno odrediti tačan datum.

Ali da li će to biti mala erupcija? Ako se Grimsvotnov prošli obrazac povremenih velikih erupcija s brojnijim manjim erupcijama koje se javljaju između njih nastavlja u budućnosti, onda bi sledeća erupcija trebala da bude mala (s obzirom da je 2011. bila velika).

I reč “treba” je ovde važna – islandski vulkani su složeni prirodni sistemi i pravi obrazac zapravo ne postoji.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti