Procurili detalji tajnih pregovora: Kako je Velika Britanija nadmudrila EU u ratu oko vakcina

02.05.2021

13:49

0

Autor: M. Al Shukeir

Britanska vlada je odbacila ove tvrdnje, a iz kompanije se pozivaju na klauzulu

Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Britanske vlasti tajno su dozvolile korišćenje lanca za snabdevanje vakcinom “Astra Zeneke” za Australiju, a zauzvrat dobili milione doza vakcina iste kompanije iz Indije, objavio je Daily Telegraph.

Više izvora listu je potvrdilo da je “Astra Zeneka” – britansko-švedska farmaceutska kompanija – dobila mogućnost korišćenja vlastitih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju najmanje 717 hiljada doza vakcina namenjenih Australiji.

Najmanje dve isporuke obavljene su u februaru i martu, u razdoblju kada je Brisel počeo da uvodi strože kontrole proizvođača vakcina i tražio da Velika Britanija prerasporedi deo svojih zaliha kako bi se nadoknadio manjak doza “Astra Zeneke” u EU, koja je tada bila suočena s ogromnim kašnjenjima “Astra Zeneke” u isporuci dogovorenih količina.

Tanjug/AP Photo/Bruna Prado)

Britanska vlada je odbacila ove tvrdnje, a kompanija je tvrdila kako u ugovoru koji su potpisali s Britancima stoji klauzula koja ih onemogućava da vakcinu proizvedenu u Velikoj Britaniji distribuiraju dalje. Istovremeno je Brisel insistirao da u ugovorima EU s “Astra Zenekom” izričito stoji da u Uniju moraju pristizati doze proizvedene i u britanskim pogonima.

Uprkos tome, otkrivaju novinari Telegrapha, “Astra Zeneca” je dobila tajno odobrenje britanskih vlasti da vakcinu, umesto u EU, izvezu u Australiju. U zamenu za tu “uslugu”, Britanci su dobili pristup oko deset miliona doza vakcina koje je proizveo indijski “Serum Institute”, najveći svetski proizvođač vakcina.

List objašnjava kako je Velika Britanija ovakvu situaciju smatrala idealnim rešenjem jer se kompanija obavezala da nadoknadi bilo koji eventualni manjak vakcina, a Australija, koja je jedan od najvećih britanskih saveznika, dobija potrebne doze. Velika Britanija je od “Astra Zeneke” naručila oko 100 miliona doza, a u martu je u zemlju stiglo oko pet miliona doza iz Indije. No, upitno je hoće li se snabdevanje vakcinom iz Indije nastaviti s obzirom na to da ta država proživljava velike probleme sa zarazom te beleži više od 400 hiljada novozaraženih dnevno.

Telegraph ističe kako nije poznato da li je Australija jedina svetska država koja je profitirala iz ovakve vrste dogovora s Velikom Britanijom, dodajući kako obe države odbijaju službeno komentarisati priču pod izgovorom da se radi o “vrlo osetljivoj temi”, prenosi Jutarnji list.

Pročitajte još:

Ipak, premijer Boris Džonson potvrdio je da će Velika Britanija biti spremna podeliti svoje viškove vakcina sa “Kovaksom” – sistem koji pomaže siromašnijim zemljama koje ne mogu priuštiti pristup dostatnim zalihama vakcina.

Velika Britanija dosad je naručila oko 517 miliona doza vakcina različitih proizvođača, što je više nego dovoljno za celokupnu populaciju. Ipak, veruje se da će praksa tajnih dogovora s Australjom razbesniti Evropsku komisiju, koja je nedavno podnela tužbu protiv “Astra Zeneke” zbog kašnjenja s isporukom vakcina, što je kršenje potpisanog ugovora. Kompanija to demantuje tvrdeći da u ugovoru stoji kako će se kompanija “potruditi” da ispuni zahteve.

Advokati Evropske unije u sredu su ponovili svoje zahteve tražeći da “Astra Zeneka” počne da izvozi vakcine proizvedene u Velikoj Britaniji širom Evrope. Dok oni tvrde kako se kompanija mora pokoriti i izvršavati svoje obaveze, “Astra Zeneka” tvrdi kako nema formalnih obaveza da to učini.

Telegraph ističe kako su prvi detalji tajnog dogovora s Australijom u javnost isplivali još 8. aprila, kada je o dolasku doza iz Velike Britanije izvestio australijski Sydney Morning Herald. Prva pošiljka došla je avionom 29. februara, a nakon tih 300 hiljada doza stigao je i ostatak.

Podsećaju kako je do isporuke došlo nedeljama nakon što je Evropska komisija usvojila propise koji ograničavaju izvoz cepiva proizvedenog u EU, a druga pošiljka stigla je nakon što je EU službeno blokirao AstraZeneku i njen zahtev da isporuči 250.000 doza cepiva iz Italije Australiji.

AstraZeneka odbila je da komentariše sve navode. Portparol britanske vlade rekao je, pak, da je proizvodnja cepiva jedan od najvažnijih međunarodnih poduhvata te da je Velika Britanija ponosna što može u njemu da učestvuje.

– Detalji bilo kojeg ugovora između nacionalnih vlada i AstraZeneke su poslovna tajna – pojasnio je.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti