Evropska unija tuži “Astra Zeneku”!

26.01.2021

11:25

0

Autor: A. Bulatović

Biće podneta kao "koordinisana akcija"

24sedam / Ilustracija

Države članice EU razmatraju da tuže sudu kompaniju “Astra Zeneka” zbog kršenja ugovorne obaveze o rokovima isporuka vakcina, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Litvanije Edgars Rinkevič.

On je naveo da će tužba biti podneta kao “koordinisana akcija”.

Iz kompanije “Astra Zeneka”, koja je razvila svoju vakcinu u saradnji sa Univerzitetom Oksford, u petak su poručili EU da ne mogu da isporuče dogovorene količine do kraja marta.

Podsetimo, farmaceutska kompanija “Astra Zeneka” demantovala je pisanje nemačkih listova “Bild” i “Handelšblat” da je efikasnost njene vakcine mala među osobama starijim od 65 godina.

Iz kompanije “Astra Zeneka” su poručili da je pisanje nemačkih listova “potpuna neistina”.

“Bild” i “Handelšblat” su u odvojenim izveštajima u ponedeljak objavili da vakcina “Astra Zeneke” ima efikasnost od svega osam do 10 odsto među osobama starijim od 65 godina.

Dva lista su dodala su i da nemačka vlada ne očekuje da će evropsko zdravstveno regulatorno telo odobriti upotrebu vakcine za starije od 65 godina.

Da podsetimo, kompanija “Astra Zeneka” obavestila je danas zvaničnike Evropske unije da će smanjiti isporuke svoje vakcine protiv koronavirusa tom bloku za 60 odsto, na 31 milion doza u prvom kvartalu godine, zbog problema u proizvodnji, saopštio je neimenovani visokopozicionirani zvaničnik, koji je učestvovao u pregovorima o isporuci.

Takođe, Stari kontinent je i dalje pod velikim pritiscima javnosti, pa je italijanski premijer Đuzepe Konte odlučio da podnese ostavku i tako zvanično otvori krizu vlade, javljaju danas svi italijanski mediji.

Agencija Ansa piše da je premijer jutros svoju odluku saopštio članovima vlade, a zatim će, prema protokolu, to zvanično saopštiti i predsedniku Republike Serđu Matareli.

Mediji pišu da će premijer u ostavci pokušati da izvede “pilotiranu” krizu, ukoliko mu predsednik Republike poveri treći mandat i sastavi novu vladu koja će imati čvršću političku osnovu parlamentarnih stranaka.

Dok se ne formira nova vlada, aktuelni članovi vlade u ostavci će izvršavati neophodne poslove.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti