“Posejdon” i “Cirkon”: Dva ruska hipersonična oružja od kojih strepe SAD i Kina (VIDEO)

08.05.2021

20:38

0

Autor: A. Bulatović

Rusija bi mogla da uzvrati nuklearnim udarom iz okeanskih dubina, ukoliko za tako nešto ikada bude bilo potrebe

Ilustracija / 24sedam

Podvodno vozilo “Posejdon” i hipersonična raketa “Cirkon” omogućiće Moskvi da globalno obezbedi svoj uticaj i sprečiti je da bude uvučena u mogući sukob između Sjedinjenih Država i Kine, piše nemački profesor i politikolog Tomas Jeger.

Prema njegovom mišljenju, jačanje konfrontacije u svemiru, o čemu svedoči stvaranje novog tipa oružanih snaga u Sjedinjenim Državama, kao i planovi Kine da izgradi svemirsku stanicu, mogu da spreče Rusiju da održi svoju status supersile, zbog čega modernizuje svoj “strateški potencijal”.

Jeger je izdvojio “Posejdona” i hipersoničnu raketu “Cirkon”. Govoreći o njima, primetio je da bi Rusija mogla da uzvrati nuklearnim udarom iz okeanskih dubina, ukoliko za tako nešto ikada bude bilo potrebe.

Ceni mogućnosti rakete Cirkon, ukazujući na njenu ogromnu brzinu, a činjenica je da Rusija nije prestala da modernizuje takvo oružje čiji je primarni cilj “zastrašivanje neprijatelja”.

Jeger kaže da predsednik Rusije Vladimir Putin to čini kako bi započeo novu fazu ruske politike na svetskoj sceni.

Posejdon je ruski projekat bespilotnog podvodnog vozila opremljenog nuklearnom elektranom. To je nuklearni torpedo: glavni zadatak je isporuka nuklearnog oružja na obale potencijalnog neprijatelja kako bi se uništili kritični obalni elementi neprijateljske ekonomije i nanela zagarantovana neprihvatljiva šteta teritoriji zemlje stvaranjem ogromnih zona radioaktivne kontaminacije, cunami i druge destruktivne posledice nuklearne eksplozije.

Cirkon je ruska hipersonična protivbrodska krstarska raketa, a prema različitim vojnim stručnjacima širom sveta, razlikuje se od svih ostalih raketa velike brzine.

Ovo poređenje se odnosi i na različite vrste ruskih protivbrodskih raketa i protivbrodskih raketa stranih zemalja.

Sposobna je da postigne brzinu od 8,5 Maha, a domet premašuje 500 km. Cirkon može da uništi i morske i kopnene ciljeve, a upotreba nove rakete predviđena je sa brodova i podmornica koje su već proizvedene ili su u izgradnji za raketne sisteme “Kalibar”.

Karakteristike brzine Cirkona (oko 10.200 km/h) čine ga nedostupnim postojećim protivničkim protivraketnim sistemima. Skoro je nemoguće izbeći takvu raketu i na vreme otkriti njeno lansiranje.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti