Izrael je sve vreme negirao umešanost u ubistvo iranskog generala: Najnoviji izveštaj ih sada demantuje

09.05.2021

12:00

0

Autor: Mussab Al Shukeir

Izraelska ambasada u Vašingtonu nije komentarisala najnovije tvrdnje

Profimedia

Izrael se na sve načine trudio da se distancira od ubistva Kasima Sulejmanija prošle godine, međutim, novi izveštaj o planiranju i izvršenju atentata na iranskog generala potvrdio je sumnje da je u pripremu atentata bila umešana i ta zemlja.

Sulejmanija, koji je bio iranski general-major Korpusa Čuvara Islamske revolucije, američki dron je “zbrisao sa lica zemlje” u blizini aerodroma u Bagdadu prošlog januara, a njegovo ubistvo približilo je SAD i Iran otvorenom ratu više nego ikada pre, piše Russia Today.

Ubistvo je bilo u fazi planiranja od najranijih dana Trampove administracije, a tadašnji predsednik SAD kasnije je priznao da je on naložio ubistvo iranskog genrala.

Profimedia

Prema rečima jednog anonimnog zvaničnika CIA u planiranje atentata bilo je uključeno više američkih vojnih ogranaka i obaveštajnih agencija, ali isto tako i izraelskih specijalnih snaga.

Zaposleni u Komandi za specijalne operacije SAD-a otputovali su u Tel Aviv, gde su „sarađivali sa svojim izraelskim kolegama kako bi pratili obrazac Sulejmanijevog ponašanja i uspeli da uspostave kontakt sa njegovim mobilnim telefonom radi prisluškivanja”. Sulejmani je navodno nekoliko sati pre napada zamenio telefone, ali Izraelci su znali sve njegove brojeve i „predali ih Amerikancima“.

Pročitajte još:

Nejasno je koja izraelska jedinica ili jedinice su imale detalje o Sulejmanijevom kretanju. Izrael je više puta negirao umešanost u atentat na Sulejmanija.

– Atentat na Sulejmanija nije došao od strane Izraela, već Amerike. Nismo bili umešani i ne bi trebalo da budemo uvučeni u to – rekao je izraelski premijer Benjamin Netanijahu nakon napada.

– Izrael se držao po strani sve vreme – navodno je tada rekao direktor “Mossada”.

Portparol izraelskih odbrambenih snaga Džonatan Konrikus rekao je za “France24” da izraelska vojska “nije imala nikakvu ulogu” u ubijanju Sulejmanija, ističući da je “ovo bila američka operacija”.

Izraelska ambasada u Vašingtonu nije komentarisala najnovije tvrdnje.

Sigurno je da navodna umešanost Izraela u atentat na Sulejmanija nije iznenadila Teheran. Od Sulejmanijeve smrti Iran je optužio Izrael za atentat na jednog od njihovih najboljih naučnika, napad na tankere za naftu i sabotažu nuklearnih postrojenja. Izrael je ostao nem na optužbe.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti