Otmeni restorani uvek imaju male porcije i za to postoji čak sedam razloga
Prvi zalogaj koji uzmete iz obroka ima najbolji ukus. To je zato što receptori ukusa postaju manje osetljivi što duže jedete
Kuvari sve to dobro znaju i zbog toga su uvek orijentisani na kvalitet, a ne na količinu.
Većina poznatih svetskih restorana nudi niz od nekoliko minijaturnih porcija koje ćete masno platiti. A za to postoji niz dobrih razloga.
Predstavljamo sedam razloga za minijaturne porcije u otmenim restoranima:
1. Svako jelo ima skupe sastojke
Jela s prefinjenim, pažljivo odabranim sastojcima uobičajena su u vrhunskim restoranima. Tako kilogram japanske govedine Wagyu može da košta oko 19 hiljada dinara, a kilogram kavijara košta bezmalo milion dinara. Zamislite da s ovim namirnicama napravite kompletno jelo i dodate italijanske bele tartufe koji koštaju oko 730 hiljada dinara po kilogramu. Cena tog jela bi bila izuzetno visoka.
Ako uzmemo u obzir da ovakva mesta, koja koriste visokokvalitetne sastojke, moraju čak i da ih uvoze, lako je shvatiti zašto porcije moraju da budu manje kako bi se osigurala pristupačna konačna cena jela.
2. Manje porcije su elegantnije
Manje porcije su lakše za oblikovanje i verovatno će izgledati elegantnije za gosta koji uživa u obroku – prvo očima, a zatim nepcem.
3. Moći ćete da probate od svega po malo
Obično većina restorana poslužuje obrok iz 3 dela – predjelo, glavno jelo i desert. A ponekad na kraju naručimo samo glavno jelo. Ipak, u finim restoranima, broj delova može ići i do 12 različitih jela!
Tih 12 delova uključuje razne zalogajčiće, predjela, supu, salatu, ribu, prvo glavno jelo, sredstvo za čišćenje nepca, drugo glavno jelo, sir, desert i piće/pecivo. Zamislite da se sva ta hrana poslužuje u normalnim količinama. Zbog toga restorani smanjuju količinu hrane da možete da probate od svega po malo.
4. Svako jelo je umetničko delo kuvara
Postoji francusko jelo pod nazivom Gargouillou, koje se sastoji od najmanje 16 različitih, odvojeno kuvanih biljaka. Tanjir je uređen kao umetničko delo i zasigurno će impresionirati svakog gosta koji vidi ovakvo umetničko delo ispred sebe.
Zamislite da sami pokušavate da lepo rasporedite svo to sitno povrće na već pun tanjir. Verovatno ne bi izgledao tako estetski lepo kao na slici. Zbog toga se kuvari radije drže manjih porcija.
5. Svaki zalogaj ostaće nezaboravnog ukusa i hrana vam neće dosaditi
Prvi zalogaj ima najbolji ukus. To je zato što vaši receptori za ukus postaju manje osetljivi što duže jedete. Pošto to kuvari znaju, uvek se usredsređuju na kvalitet jela, a ne na količinu. Kada se posluže manje porcije, obično možemo bolje da uživamo u svakom zalogaju jer će nam velike količine istog obroka brzo dosaditi.
6. Ostavlja utisak vrhunskog, kvalitetnog jela
Izreke “manje je više” i “dobre stvari dolaze u malim pakovanjima” čvrsto se odnose na posluživanje male količine hrane. Nije iznenađenje da pristup luksuznim mestima i hrani donosi iste emocije, pogotovo kad jelo sadrži male količine sastojaka za koje pretpostavljamo da su kvalitetni.
7. Neobično je i podiže naša očekivanja
Kad vidimo tanjir s tako malom količinom hrane, pitamo se koji je stvarni razlog tome. Na večeri koja ima nekoliko sledovanja hrane zasigurno će vas zanimati koje to sledeće jelo dolazi, piše Bright Side.
pročitajte još
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari